Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sanader o presudi:

"Sve su to lažni svjedoci, dogovorili su se s USKOK-om''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ivo Sanader je nepravomoćno osuđen na 4 godine i 6 mjeseci zatvora, a Fioliću i Mlinareviću dosuđena je godina dana, što se zamjenjuje radom za opće dobro.

Bivši premijer Ivo Sanader proglašen je danas na Županijskom sudu u Zagrebu krivim zbog afere Planinska, kao i njegovi suoptuženici - Stjepan Fiolić i Mladen Mlinarević. Sutkinja Jasna Smiljanić kazala je kako je Sanader sebi pribavio 17,45 milijuna kuna, a država je oštećena za više od 15 milijuna kuna.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "Trebalo bi doraditi zakon" Izlaze li mnogi okrivljenici iz poznatih korupcijskih afera s preblagim kaznama? Slika nije dostupna 17 milijuna kuna mita Slučaj Planinska: U ožujku novi dokazi, presuda najranije u travnju

Sanader je nepravomoćno osuđen na 4 godine i 6 mjeseci zatvora, a Fioliću i Mlinareviću dosuđena je godina dana, što se zamjenjuje radom za opće dobro (u jednakom trajanju). Budući da je kazna manja od pet godina, Sanader neće morati u zatvor dok presuda ne postane pravomoćna.

Nadalje, Ivi Sanaderu oduzet će se 17,45 milijuna kuna, a sva trojica moraju solidarno uplatiti u državni proračun 15 milijuna kuna. Sve će to stupiti na snagu po pravomoćnosti presude. 

Na pitanje reporterke Nove TV Josipe Krajinović kako je doživio presudu, Sanader je novinarima kazao: "Jednako kao i one druge prethodne dvije - niti jedan dokaz, osim lažnih izjava lažnih svedoka koji su ucijenjeni od USKOK-a, koji za taj dogovor da mene terete, bez ikakvih dokaza, bilo materijalnih, bilo nekih drugih, dobiju povlastice, dobiju guljenje krumpira!

To smo već vidjeli s Čobankovićem, danas smo vidjeli s Fiolićem, i to je to, nemam što drugo reći. Idemo dalje, žalit ćemo se i siguran sam da ćemo, odnosno, ne mogu biti ni u što siguran, ali sam uvjeren da naši dokazi, naše činjenice kako smo ih iznijeli, i ja u obrani i moji odvjetnici u završnim riječima, imaju puno veću težinu nego ovo što je govorio Fiolić".

Visinu kazne nije htio komentirati, već je kazao samo da će presudu rušiti, "i sigurno na višim instancama da ćemo imati više razumijevanja". Nije htio ni odgovoriti na pitanje je li iznenađen presudom. Nadovezao se Čedo Prodanović, njegov odvjetnik, koji je kazao kako presuda nije previše iznenađujuća, jer "očito pred ovim sudom gospodin Sanader nema šanse". Upitan zašto Sanader pred ovim sudom nema šanse, Prodanović je kazao: "Očito postoje određene okolnosti koje njemu ne idu u prilog".

Slijede žalbe

Po izlasku iz zgrade suda Mlinarević je istaknuo kako nije bilo niti jednog valjanog dokaza. "Od početka sam nevin, normalno da ću se žaliti!". Iz tužiteljstva su pak kazali da su zadovoljni osuđujućom presudom, ali da smatraju kako je kazna Sanaderu preblaga.

U obrazloženju presude sutkinja je navela kako je utvrđeno da je Sanader kupoprodaju zgrade uvrstio kao točku u dnevni red sjednice Vlade te da je bio motiviran pribavljanjem nepripadne imovinske koristi.
Kazala je kako je začetnik ideje bio Fiolić, koji je nekretninu još 2006. želio prodati Hrvatskim šumama.

Utvrđeno je da je Fiolić predao novac Sanaderu u njegovoj kući, proviziju od 2,5 milijuna eura. Hrvatskim šumama Fiolić je nekretninu htio prodati za 6 mlijuna eura, no "Sanader mu rekao neka zaokruži na 8 i pol milijuna eura", kazala je sutkinja.

Za Mlinarevića je pak utvrđeno, navela je, kako je bio pomagač Sanaderu u zloporabi položaja, jer mu je izradio procjenu vrijednosti nekretnine, no ustanovljeno je kako postoje dva elaborata te da je "došlo do umetanja teksta na istom printeru". Uvećanjem procjene vrijednosti nekretnine pomogao je Sanaderu te putem pribavio bivšem premijeru i svojoj firmi nepripadnu imovinsku korist.

Sud je, kazala je sutkinja, "imao u vidu da je Sanader neosuđivana osoba", ali je potcrtana njegova moralna i politička odgovornost te naglašeno kako dužnosnici odgovaraju biračima - poreznim obveznicima te ne smiju svoj interes stavljati ispred državnog i pravnog. Istaknuto je kako je Sanader ovakvim ponašanjem narušio ukazano povjerenje birača. Kazna od 4 i pol godine dostatna je da se ostvari svrha kažnjavanja, zaključila je sutkinja.

Podsjetimo, USKOK je ustvrdio da je država u aferi Planinska oštećena kada je ministarstvo na čijem je čelu bio Petar Čobanović 2009. kupilo zgradu u Planinskoj ulici od tvrtke tadašnjeg HDZ-ovog saborskog zastupnika Stjepana Fiolića.

Temeljem Fiolićevog i Čobankovićevog priznanja tužiteljstvo je kazalo da je Sanader nakon te transakcije od Fiolića primio 17 milijuna kuna provizije. Bivši premijer od početka postupka odbacivao je sve optužbe i tvrdio da je riječ o kolopletu namještenih inkriminacija do kojih je USKOK došao ucjenjivanjem njegovih suoptuženika, prenosi Hina.

Kako javlja reporterka Nove TV Josipa Krajinović, nakon početka današnje rasprave optužba je replicirala na završne govore Sanadera i njegove obrane vezano uz Petra Čobankovića te ustvrdila da je sporazum USKOK-a s Čobankovićem potvrdio i sud.

Niz uglavnom korupcijskih optužnica

Do današnje nepravomoćne presude Sanader koji je suočen s nizom uglavnom korupcijskih optužnica nije imao ni jednu pravomoćnu ili nepravomoćnu presudu jer je Ustavni sud na ljeto 2015. ukinuo presudu zbog ratnog profiterstva u "slučaju Hypo" te primanja mita od mađarskog MOL-a i cijeli slučaj vratio na ponovno suđenje zagrebačkom Županijskom sudu.

Vrhovni sud potom je ukinuo i nepravomoćnu presudu te naložio novo suđenje u slučaju Fimi media, u kojoj je zbog korupcije ranije osuđena i Sanaderova bivša stranka HDZ.

Odluka Ustavnog suda bila je i temelj za Sanaderovo puštanje iz Remetinca 25. studenog 2015. i ukidanje svih mjera opreza. Do tada je u istražnom zatvoru bez prestanka bio od studenog 2012. kada mu je izrečena prva, naknadno ukinuta presuda u slučajevima Hypo i Ina-MOL.

Prije toga Sanader je zbog bijega krajem 2010. bio pritvoren u Austriji te je nakon izručenja u srpnju 2011. bio u Remetincu do prosinca iste godine kada se, do prve presude, branio sa slobode uz jamčevinu od 12,4 milijuna kuna, prenosi Hina.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene