Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predsjednik o ratu u Ukrajini

Milanović pozvao Srbiju da donese odluku: "Dečki, sada gori i nemojte da vas zapali"

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović odgovarao je na pitanja novinara o ratu u Ukrajini te se osvrnuo i na stanje u hrvatskom susjedstvu. Također je komentirao i istrage protiv bivšeg ministra Darka Horvata i ministra Josipa Aladrovića.

Predsjednik Zoran Milanović je nakon obilježavanja obljetnice početka Domovinskog rata odgovarao na pitanja novinara, među kojima su bila i pitanja o ratu u Ukrajini.

"Vlada informativna blokada. Ruska strana pušta ono što želi, a to je jako malo", rekao je te dodao da nije bio u kontaktu s ukrajinskim veleposlanicima u Hrvatskoj jer to nije posao predsjednika. Nije se čuo ni s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim jer smatra da to ne bi nikome pomoglo.

"Kada je velika nevolja, mali stoje sa strane. Nisu pod stolom, ali po njemu ni ne tancaju", rekao je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "OBRAČUN SA SRBIMA" Dodik napustio sjednicu Predsjedništva: "Ako pada Ustav, pada i država"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Groblje tenkova Od ruskih tenkova iz konvoja ostali samo dugmići: Bili su nadomak Kijeva, a onda su ih dočekali Ukrajinci

Smatra da ekonomske sankcije nametnute Rusiji neće djelovati, bar ne kratkoročno, ali da treba biti zabrinut zbog prijetnji nuklearnim oružjem. Također se osvrnuo i na zahtjev da se Ukrajinu hitno primi u Europsku uniju.

"Prije dva dana sam bio pozvan da potpišem zajedničku izjavu da se Ukrajini da status kandidata za pristup Europskoj uniji. Rekao sam da ću to napraviti pod uvjetom da se isto učini za Kosovo i Bosnu i Hercegovinu", rekao je te dodao da neke članice Unije nisu ni priznale Kosovo.

Zatim je izjavio da je vrijeme da Beograd odluči gdje pripada: "Je li to Europska unija ili je to, iz sentimentalnih razloga, Rusija. Mjesto srpskog naroda je na Zapadu, a ne u Rusiji."

Rekao je da Srbija s Rusijom ima veze koje razumije, ali da je došlo vrijeme odluke: "Dečki, sada gori i nemojte da vas zapali."

Milanović se također osvrnuo na istrage protiv bivšeg ministra Darka Horvata i ministra Josipa Aladrovića. Pritom je kritizirao rad Državnog odvjetnišva te rekao da DORH ima prevelike ovlasti bez da postoji kontrolni mehanizam. Više o predsjednikovim kritikama na račun DORH-a možete pročitati >>OVDJE.

Obilježavanje početka Domovinskog rata

Predsjednik Milanović u Pakracu je bio na obilježavanju 31. godišnjice početka Domovinskog rata. Središnji dio programa održan je kod Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu, gdje je i Milanović održao govor.

"Pakrac je branilo malo dobrih ljudi", kazao je i dodao kako je uvijek sve ovisilo o malo dobrih ljudi koji su bili spremni poginuti. "Oni su spriječili da cijela Hrvatska padne", kazao je.

Povukao je paralelu i sa situacijom u Ukrajini.

"Pravo je naroda da sam bira svoj put tako da drugima ne radi štetu. I za Ukrajinu se bori malo dobrih ljudi, nadam se da nije premalo", istaknuo je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna RAT U UKRAJINI Oglasio se jedan od najžešćih Putinovih kritičara: ''Nemojmo biti nacija kukavica, ludi car nije Rusija, izađite na ulice''

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SLAVA UKRAJINI! VIDEO U Saboru izvješene ukrajinske zastave: Gromoglasan pljesak ukrajinskom veleposlaniku i ukrajinskoj manjini

Predsjednik je rekao i da je Hrvatskoj trebalo dugo da uđe u EU, pa stoga trebamo pomoći susjedima da što prije postanu države članice, a ne da ih ostavimo da se sami koprcaju u tom procesu.

"Da nas nakon ove krize s koronom ne uhvati neka nova kriza", poručio je Milanović i dodao "Živjela naša domovina! Živjela Hrvatska!"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene