Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon sjednice vrha stranke

Plenković o Milanovićevim izjavama: "Njegova misija su salve uvreda, da to napravi netko u HDZ-u imali bismo revoluciju"

Održana je zajednička sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a. Nakon sjednice predsjednik stranke Andrej Plenković odgovarao je na pitanja novinara.

Održana je zajednička sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a. Nakon sjednice predsjednik stranke Andrej Plenković odgovarao je na pitanja novinara.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Obrecnuo se i na oporbu Plenković: "Uputio sam prijedlog Milanoviću..." Zoran Milanović Pozvao na glasanje Milanović: ''Tko god je dignuo ruku za Turudića, neprijatelj je Hrvatske''

Kako je rekao, obavljene su završne konzultacije pred izbore u nedjelju kako bi dobili što veću potporu birača. Dodaje i da je bilo riječi o očuvanju radnih mjesta potporama.

Za neradnu nedjelju kaže kako je obavljeno istraživanje u kojemu su došli do zaključka da je velika većina građana za radnu nedjelju te su došli do toga da bi do 16 radnih nedjelja godišnje bilo dovoljno da radnici budu s obitelji, a da ekonomija ne osjeti.

"To uključuje karakter Hrvatske kao turističke zemlje, i prati shopping sezonu, kupovinu uoči blagdana i prati potrošačke navike, a omogućuje našim građanima da budu s obitelji više nego što je to dana", rekao je Plenković.

Nova kritika Milanoviću

Navodi da tema neradne nedjelje nije dio kampanje uoči lokalnih izbora.

"Što se tiče kampanje,misija Zorana Milanovića su salve uvredakojih je toliko puno da se više nitko na njih ne osvrće, normalno je brutalno izvrijeđati dopisnika HRT-a u Splitu. Da to netko napravi iz HDZ-a, mi bismo imali revoluciju. Puno je aktera koji šute. Oni koji neće šutjeti su oni koji već duže vremena oponiraju tom divljaštvu u eteru koje ne prestaje. On se trenutno bori za par 'džepova' SDP-a. On je direktno u kampanji", rekao je Plenković.

"Ja se ne sjećam da se Predsjednik države ikad ovoliko angažirao u kampanju pred izbore na strani svoje bivše političke stranke. Bio je u Splitu i u Đakovu. HDZ-ovi gradonačelnici ga zovu jer vjerojatno poštuju instituciju. Ja im ne određujem koga da zovu", rekao je Plenković.

Nema promjena u izboru veleposlanika

Plenković je također kazao da nema promjena u izboru hrvatskih veleposlanika, te da nije čuo neko ime Milanovićeva kandidata. Potvrdio je da nema ni konzultacija s Milanovićem oko non-papera o (BiH).

"Ja se nisam konzultirao, ne znam je li ministar. Ministar zastupa politiku Hrvatske. Kad (Milanović) odgovori na prijedloge veleposlanika, onda ćemo o toj temi", kazao je premijer i podsjetio da je predsjednik Republike kazao za ministra vanjskih poslova Gordana Grlić Radmana da je u Ministarstvu "bio zadužen za nabavku toalet papira".

Razgovarali o izbornom zakonu u BiH

Za izborni zakon u BiH kaže kako je održana rasprava na tu temu.

"Pripremljen je dokument koji je pozitivan i dobronamjeran prema BiH, a koji želi da se EU više mobilizira za europski put BiH, pritom je jedan od elemenata reforma izbornog zakonodavstva. Trenutno većinski narod, a to su Bošnjaci, biraju i predstavnika Hrvata, što nije dobro, korisno ni prirodno i čini nas takvima da se ne osjećaju dobro", rekao je Plenković.

"Želimo da Hrvati budu ravnopravni na području BiH. Svi oni koji žele dobro BiH smatraju da se rješenje ne može nametnuti izvana već se ono mora naći samo u BiH", istaknuo je Plenković.

O Zlati Đurđević

 

On se osvrnuo na program kandidatkinje za predsjednicu Vrhovnog suda Zlate Đurđević i kazao da u njemu imaju "dvije zapanjujuće točke".

"U prvom odlomku kaže da se predsjednik/ica Vrhovnog suda mora pridržavati Ustava i zakona. Ako je to osnovna teza, onda je jasno da predsjednik/ica ne može biti netko tko je u postupku kandidiranja za tu dužnost bila kandidatkinja u protuzakonitoj proceduri", istaknuo je Plenković.

"Drugi fenomen je da je cijeli program populističko-politički program koji bi htio vratiti izbor sudaca u Hrvatskoj u vrijeme kad je politika birala suce. Da smo imali tu politiku kad smo pristupali EU, ušli bismo za 50 godina", kazao je Plenković i zaključio: "Osim što se sama diskvalificirala, i programski se razilazimo".

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene