Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neki rokovi bliže se kraju

Otkriva se sve više imena na listama: U DIP-u je gužva, Plenković obećao puno toga i ukazao se na TikToku, javio se Milanović...

Rok za predaju kandidacijskih lista istječe u ponoć 29. ožujka na Veliki petak. Zaprimanje kandidatura započelo je u ponedjeljak. Državno izborno povjerenstvo (DIP) zaprima kandidature u zgradi Sabora na Markovu trgu.

 

  • parlamentarni izbori su 17. travnja

  • izborne liste DIP-u moraju se predati najkasnije do petka, 29. ožujka

  • brojne stranke već su predale svoje izborne liste, no dobar dio njih to tek treba učiniti

Pratite iz minute u minutu:

22:45 Pitanje o manjku žena na HDZ-ovim listama dočekalo je predsjednika stranke Andreja Plenkovića na Hvaru uoči sudjelovanja u procesiji Za križen u Svirču.

“Ima puno više žena od 30, ali okolnosti su takve da imamo puno kandidata i kandidatkinja, nastojimo to balansirati. Mislim da će na kraju sastav Sabora biti balansiran i da ćemo na kraju imati oko trećinu žena zastupnica”, kazao je Plenković.

20:45 HDZ je u četvrtak predstavio predizborni program, a potpredsjednik stranke Branko Bačić razgovarao je s reporterkom Dnevnika Nove TV Sabinom Tandara Knezović o izbornom programu, ali i kritikama predsjednika Republike Zorana Milanovića.

19:45 Među predstavnicima srpske nacionalne manjine došlo je do sukoba. Srbima na Baniji navodno se prijeti da neće imati prijevoz do liječnika ako ne glasaju za SDSS. Čelnik te stranke Milorad Pupovac to je odbacio, a reporter Dnevnika Nove TV Hrvoje Krešić razgovarao je s dogradonačelnicom Gline Brankom Bakšić Mitić koja je ranije upozorila na neugodna iskustva svojih sugrađana.

18:50 Predsjednik stranke Fokus Davor Nađi kazao je da u koaliciji sa strankom Republika s kojom izlaze na predstojeće parlamentarne izbore u svih jedanaest izbornih jedinica očekuju osvojiti minimalno tri do pet mandata.

"Sigurno će biti jaka konkurencija u svim izbornim jedinicama, ali mi imamo puno pravo nadati se da ćemo se u svakoj izbornoj jedinici tući za prag, a u dijelu izbornih jedinica smo sigurni da ćemo biti iznad praga”, izjavio je Nađi prilikom predaje izbornih listi Državnom izbornom povjerenstvu (DIP-u). 

18:20 Stranka Možemo! će u petak u Hrvatskom saboru predati svoje liste kandidatkinja i kandidata za 11 jedinica za parlamentarne izbore. Liste će predati koordinatori stranke Sandra Benčić i Tomislav Tomašević, uz članove Upravnog odbora stranke, kandidatkinje i kandidate.

Stranka je u četvrtak predstavila svoje kandidate u 8. izbornoj jedinici, u kojoj će nositeljica liste biti Dušica Radojčić, dugogodišnja pulska ekološka aktivistkinja, članica Upravnog odbora i Vijeća stranke te regionalna koordinatorica. 

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Zanimljiva imena Pogledajte tko se sve našao na HDZ-ovim listama: Stranci prijeti kazna

18:00 Petak je posljednji dan za predaju kandidacijskih lista za sudjelovanje na parlamentarnim izborima, koji će se održati u srijedu 17. travnja, a rok za predaju istječe u ponoć.

U petak u 13 sati Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) svoje će liste predati HDZ nakon što ih je u četvrtak usvojio Nacionalni odbor stranke. Pogledajte tko se sve našao na HDZ-ovim listama, a stranci prijeti kazna.

17:10 Stranka Socijaldemokrati odlučila je izborne liste s imenima kandidata za predstojeće parlamentarne izbore predati Državnom izbornom povjerenstvu (DIP-u) u petak.

Do kraja dana izborne liste predat će još stranke Fokus i Republika koje na parlamentarne izbore izlaze zajedno u svih 11 izbornih jedinica, kao i HSGO – Hrvatska stranka građanskog otpora koja se natječe u prvoj, drugoj, trećoj, šestoj i sedmoj izbornoj jedinici. 

16:55 Predzadnjeg dana svoje liste za 8. i 9. izbornu jedinicu predali su i Akcija za promjene, čiji je predsjednik šibensko-kninski župan Marko Jelić, i Agrarna stranka na čelu s Robertom Hadžićem. No, ove stranke na izbore izlaze zajedno i u 1., 2. i 5. jedinici, a liste za njih će, najavljuju, predati u petak, zadnji dan. U 3. izbornoj jedinici surađuju i s Nezavisnom platformom Sjever, međimurskog župana Matije Posavca, koji je listu trebao predati danas, ali će je predati, također, sutra.

Raspodijelili su, naime, predaju lista po principu koja stranka je nositeljica u izbornim jedinicama u kojima se natječu pa su tako prvi na listama 8. i 9. jedinice iz Akcije za promjene, u 1., 2. i 5. jedinici su prvi na listama Agrarne strane, a 3. izbornu jedinicu predvodi Nezavisna platforma Sjever.

16:00 Predsjednik Domovinskog pokreta (DP) Ivan Penava zajedno s političkim partnerima predao je kandidacijske liste za Hrvatski sabor te je predstavio ljude koji će predvoditi izborne liste po izbornim jedinicama. 

"Imamo čvrstu vjeru da ćemo po završetku Uskrsa ući u kampanju i ostvariti rezultat koji će omogućiti uskrsnuće Hrvatske. Na broju jedan u prvoj izbornoj jedinici je Mislav Kolakušić iz stranke Pravo i pravda, u drugoj izbornoj vukovarski heroj i branitelj Tomislav Josić (DP), u trećoj izbornoj Davor Dreta Drele (DP), u četvrtoj Mario Radić (DP), u petoj moja malenkost, u šestoj Igor Peternel (DP), u sedmoj Josip Jurčević (DP), u osmoj Ivan Vilibor Sinčić (Pravo i pravda), u devetoj Damir Biloglav (DP) i u desetoj Stipo Mlinarić (DP)."

15:40 Izborni dan je neradni te su poslodavci obvezni osigurati radnicima ostvarivanje njihova biračkog prava, a oni koji na izborni dan 17. travnja budu radili imaju pravo na povećanu plaću za taj dan, izjavio je ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan.

Pročitajte i ovo Hrvatska - izborne jedinice karta MALA ŠKOLA IZBORA Znate li kojoj izbornoj jedinici pripadate?

14:40 Stranka Akcija za promjene predstavila je u četvrtak programske točke koalicije s Agrarnom strankom te potpisala deklaraciju o predizbornoj i postizbornoj suradnji s Nezavisnom Platformom Sjever, pod nazivom "Odgovor sjevera i juga", s kojom će na izbore ići u šest izbornih jedinica.

Nositelj koalicije u prvoj izborne jedinici biti će Robert Hadžić, a u drugoj Dalibor Jurina. U petoj izbornoj jedinici nositelj će biti Josip Vidaković, trećoj Matija Posavec, u sedmoj Nebojša Andrić dok će u devetoj izbornoj jedinici nositelj liste te koalicije biti Marko Jelić.

14:20 Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) predstavila je program i kandidate na listama u 12. izbornoj jedinici. Nisu htjeli odgovoriti s kim bi bili spremni koalirati poslije izbora. Nisu mogli izbjeći traženje objašnjenja za podršku izbora Ivana Turudića na mjesto glavnog državnog odvjetnika - unatoč vlastitom programu u kojem se zalažu za što snažniji razvoj nezavisnih institucija. 

"Mislite li da je Turudić koji nije sjeo na svoje mjesto jedini čovjek u ovoj zemlji koji radi protiv institucija ove zemlje, a sjedi u instituciji? Mislite li da je malo onih u ovoj zemlji koji prostore institucija koriste za političke obračune? O tome bih volio da govorimo, ali ne toliko danas", rekao je predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac

Pročitajte i ovo Uvođenje pravobranitelja za umirovljenike - 4 HZMO se oglasio Veliko razočaranje za mnoge umirovljenike: Dobili su manji dodatak od očekivanog

13:25 Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković predstavio je u četvrtak izborni program HDZ-a i obećao da će za četiri godine prosječna plaća biti 1600 eura, minimalna bruto plaća 1250 eura i da će mirovinu podići na najmanje 750 eura.

Na predstavljanju programa za nadolazeće parlamentarne izbore otkrio je da će na listama HDZ-a biti Marijana Petir, Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", general u miru Josip Lucić, bivši načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga, te Tomislav Zadro, sin Blage Zadre.

12:30 Predstavnici IDS-a i oko njega okupljene koalicije za 7. i 8. izbornu jedinicu predali su Državnom izbornom povjerenstvu kandidacijske liste za parlamentarne izbore.

12:00 Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković u četvrtak je otvorio profil na društvenoj mreži Tik Tok, a u prvom snimljenom videu poručio je da će njegov profil biti novi komunikacijski kanal za razmjenu mišljenja i sugestija.

Pročitajte i ovo Damir Habijan Neradni dan Smiju li radnici raditi na izborni dan? Evo što kaže ministar gospodarstva

11:38 "Svi građani Hrvatske svjedoče da je ovih osam godina ova zemlja svedena na stranačku lektimaicju HDZ-a. Treba ju osloboditi od toga. Potencijali svih građana ove zemlje su puno veći od jedne stranke, a naročito od takve stranke", rekao je Radimir Čačić iz Reformista.

11:36 "Sa 20 godina išao sam na pogrebe brojnim prijateljima koji su pogibali za Hrvatsku. Ovo nije država za koju su ginuli hrvatski branitelji, a od koje je većina moje generacija, ali i generacija Andreja Plenkovića.Ta generacija bi trebala danas živjeti u modernoj i i civiliziranoj, a ne žive i vode ju oni koji su iz moje generacija bili mami pod suknjom, jasno je na koga mislim", rekao je HSS-ov Krešo Beljak.

"Ovaj šok u zadnjih mjesec dana probudio je nadu da Hrvatska može postati onakva država za kakvu si ginuli branitelji. To su Rijeke pravde koje će izbrisati sav talog i smeće koje je HDZ nanio", dodao je.

Pročitajte i ovo Nova objava Zorana Milanovića Videoporuka s Pantovčaka VIDEO Nova objava Zorana Milanovića: "Evo tko je AP..."

11:34  "Građani Hrvatske će 17. travnja završiti eru HDZ-a i započet će era jedna nove Hrvatske u kojoj vlada red i u kojoj svaki građanin ima jednaka prava i šanse i Hrvatsku bez korupcije ne koju će svi građani biti ponosni", izjavio je Ivica Puljak iz Centra.

11:20 "Mi na ove izbore idemo pobijediti, ne špekulirati", poručio je SDP-ov Peđa Grbin, dodajući da su oni pokazali da Hrvatska želi promjene. "Ljudi koji su ovdje i oni koji nisu i čije ime smijemo izgovoriti, su jamac da ćemo te promjene napraviti", poručio je. 

"Prva stvar -  smjena Turudića, druga stvar - ukidanje Lex AP, treće - novi zakon o mirovinama da bi mirovine što brže rasle", poručio je Grbin.

11:32 Koalicija Rijeke pravde predala liste DIP-u. Nakon predaje lista, javnosti se obratio SDP-ov Peđa Grbin.

"Rijeke pravde su krenule i 17. travnja dolaze u Hrvatsku kada će Hrvatska biti bolja - slobodna od korupcije i država koja će imati Vladu koja će brinuti o građanima, državu koja će tu biti zbog građana, a ne zbog sebe, državu koja neće krasti i zloupotrebljavati nesreću drugih, kao što se dogodilo s krađom iz Fonda za solidarnost. Hrvatska nakon 17. travnja neće biti ista. Rijeke pravde dolaze, a nakon njihovog dolaska ništa više neće biti isto", poručio je Grbin.

Pročitajte i ovo Ilustracija Mala škola izbora Tko predlaže kandidate na parlamentarnim izborima?

9:30 Predaja Državnom izbornom povjerenstvu prijedloga lista i kandidata za parlamentarne izbore - Odlučnost i pravednost za I., II, III., IV., V., VI., VII., VIII., IX., X. i XI. izbornu jedinicu (12:30 sati); Stranka hrvatskog zajedništva za IX. izbornu jedinicu (13 sati); Socijaldemokrati za I., II., IV., V., VI., VII., IX. i X. izbornu jedinicu (16:30 sati); Nezavisna platforma sjever za III. izbornu jedinicu (17:30 sati); koalicija stranke Fokus i Republika za I., II., III., IV., V., VI., VII., VIII, IX., X. i XI. izbornu jedinicu (18 sati); te Hrvatska stranka građanskog otpora (HSGO) za I., II., III., VI. i VII. izbornu jedinicu (18:45 sati).

09:20 Svoje liste i kandidate za parlamentarne izbore predat će u 11:45 sati Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) Istarski demokratski sabor (IDS), Primorsko goranski savez (PGS), Unija Kvarnera (Unija), Istarska stranka umirovljenika - Partito istriano dei pensionati (ISU-PIP), Socijaldemokrati, Narodna stranka - Reformisti (Reformisti), Demokrati, Hrvatski laburisti - Stranka rada (Laburisti) za VIII. izbornu jedinicu

Pročitajte i ovo Parlamentarni izbori 2024. Izbori u Hrvatskoj Rezultati izbora: Obrađeno više od 99 posto biračkih mjesta, HDZ-u 61 mandat, Rijeke pravde na 42

9:00 Svoje liste i kandidate za parlamentarne izbore predat će u 11 sati Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) Socijaldemokratska partija Hrvatske (SDP), Centar, Hrvatska seljačka stranka (HSS), Dalija Orešković i Ljudi s imenom i prezimenom (DO i SIP), Narodna stranka - Reformisti, Građansko-liberalni savez te Glas za I., II, III., IV., V., VI., VII., VIII., IX. i X. izbornu jedinicu.

9:00 HDZ će predstaviti izborni program za parlamentarne izbore, a izravno će se prenositi na Facebooku i Youtube kanalu HDZ-a od 11 sati.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene