Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čitatelji Dnevnik.hr-a:

Izabrali ste: Kosor i Obama osobe godine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tko su osobe koje su pozitivno obilježile proteklu godinu, te kome 'nećemo oprostiti' propuste iz 2009. odlučili ste Vi dragi čitatelji.

Najpozitivnija osoba iz Hrvatske - Jadranka Kosor

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Potraga za nestalim tinejdžerom FOTO: Jeste li vidjeli ovog mladića? Slika nije dostupna Kosor uručena nagrada za osobu godinu

Prva hrvatska premijerka Jadranka Kosor očigledno je mnoge od vas ove godine više ugodno, nego li neugodno, iznenadila, jer u našoj ste je anketi izabrali za osobu godine u Hrvatskoj. S druge strane, samo je nekolicina vas u istoj anketi premijerku izabrala za najnegativniju osobu godine.

Jadranka Kosor postala je prva hrvatska premijerka odlaskom bivšeg premijera Ive Sanadera, kada ju je on imenovao svojom nasljednicom 3. srpnja 2009. Predsjednik Republike povjerio joj je mandat za sastavljanje Vlade. Tri dana poslije nova Hrvatska vlada na čelu s Jadrankom Kosor dobila je povjerenje većine saborskih zastupnika u glasovanju na kraju zasjedanja. Unatoč brojnim predviđanjima pada Vlade te prijevremenih izbora, Jadranka Kosor rekla je kako će novu Vladu voditi 'čvrstom ženskom rukom'.

Njezini potezi izazvali su brojne reakcije u Hrvatskoj. Uvođenje kriznog poreza, tzv. harača, dočekano je 'na nož', dogovor o arbitraži sa Slovenijom podijeljene reakcije, dok s druge strane mnogi upravo premijerki pripisuju zasluge za 'konačni obračun s korupcijom u javnim i državnim tvrtkama'.

>> Bivša novinarka prva hrvatska premijerka

>> 'Ohladit ću i oguliti vrući krumpir i napraviti salatu'

>> 'HDZ i Vladu vodit ću čvrstom ženskom rukom'

U svakom slučaju Jadranka Kosor ušla je u povijest kao prva žena na čelu hrvatske Vlade.

 

Najnegativnija osoba iz Hrvatske - Ivo Sanader

Bivšem premijeru Ivi Sanaderu očigledno niste oprostili njegov nagli, bez objašnjenja, odlazak s čela Hrvatske vlade. Sanader je 1. srpnja 2009. podnio ostavku na mjesto premijera i sve stranačke dužnosti. Hrvatski sabor prihvatio je njegovu ostavku 2. srpnja, a dužnosti predsjednika Vlade Republike Hrvatske razriješen je 6. srpnja.

Uz nagli odlazak 's broda koji tone', javnost je bivšem premijeru najviše zamjerila što nije dao nikakvo obrazloženje za taj potez. Danima se nakon njegovog odlaska u medijima nagađalo o stvarnim razlozima, od bolesti do želje za predsjedničkom kandidaturom. No do donas je istina ostala nepoznata.

>> Sanaderu bolje da se ne vraća: 80 posto građana ne želi ga u politici

>> Put od splitskog dječaka do političara

>> Sanader podnio ostavku!

Danas javnost u anketama rad premijerke Kosor ocjenjuje boljim od njegovog, a većina ispitanika smatra kako se bivši premijer ne treba vraćati u politiku. 

Najpozitivnija osoba iz svijeta - Barack Obama

Prvi predsjednik SAD-a afroameričkog prodrijetla još uvijek nije izgubio svoj sjaj, iako u svojoj prvoj godini vladavine, osim diplomatskih nije napravio nikakave znatnije pomake. Unatoč obećanjima o povlačenju vojnika i zaustavljanju ratova, borbe u Iraku i Afganistanu još su aktualne, a na afganistansku bojišnicu još uvijek pristižu nove snage. Naznake pomaka na dogovoru, oko smanjivanju nuklearnog naoružanja, s Rusijom još uvijek se nisu provele u stvarnosti. No javnost mu još uvijek sve to, čini se, ne zamjera, barem ne za ozbiljno.

>> 'Ne postoji krajnji rok za povlačenje američkih vojnika iz Afganistana'

>> Medvedev i Obama 'ubrzano rade'

>> Obama doputovao po nagradu

Barack Obama u međuvremenu je dobio Nobelovu nagradu za mir, što je dočekano na nož od brojnih njegovih kritičara, ali i pristaša diljem svijeta.

 

 Najnegativnija osoba iz svijeta - Silvio Berlusconi

Ni nedavni napad na nepopularnog talijanskog premijera Silvija Berlusconija nije vam smekšao srca, uvjerljivo je pobijedio u našoj anketi za najnepopularniju osobu iz svijeta. Berlusconi se istaknuo po neoliberalnoj ekonomskoj politici, zalaganju za europsko ujedinjenje, ali i bliskim vezama s američkom administracijom Georgea W. Busha, kojeg je podržao u invaziji na Irak. S predsjednikom Obamom s druge strane nema tako dobre veze. Jednom je prilikom zbog njegovog dobacivanja američkom predsjedniku na talijanskog premijera vikala i sama engleska kraljica. Osim toga talijanskog premijera prate i razne istrage o korupciji, pred njim je vjerojatno jedan od najskupljih razvoda ikada, a sve ga se intezivnije u medijima povezuje i s mafijom.

>> Razvod će Berlusconija koštati 43 milijuna eura

>> Novi udarac mafiji dok se Berlusconija povezuje s njom

>> VIDEO: Berlusconi će se od napada oporavljati tjednima

Kad ga je krajem mjeseca napao psihički bolesnik Massimo Tartaglia, jedna od najkontroverznijih ličnosti današnje Europe nije naišla na razumijevanje, mnogi su taj potez suvenirom u lice dočekali s odobravanjem.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene