Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvo povlačenje vojnika u srpnju 2011.

'Ne postoji krajnji rok za povlačenje američkih vojnika iz Afganistana''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Povrat američkih vojnika bit će postupen zbog prioritetne borbe protiv sveprisutne korupcije.

Američki veleposlanik u Afganistanu naglasio je u četvrtak da nema krajnjeg roka za povlačenje američkih vojnika iz Afganistana, a glavni zapovjednik američkih snaga poručio je plemenskim vođama da je za pobjedu ključna borba protiv sveprisutne korupcije u toj zemlji.

Pročitajte i ovo Milijuni gledali potpunu pomrčinu Sunca milijuni gledali u nebo VELIKA GALERIJA Spektakularna potpuna pomrčina Sunca: "Jedan od najemotivnijih događaja koje čovjek može doživjeti" Tyler Vargas-Andrews - 2 Optužbe na račun administracije Mučno svjedočenje američkog marinca o povlačenju iz Kabula: "Vidio sam mrtve suborce kako leže oko mene, nadređeni su sve znali"

Početak povlačenja vojnika u srpnju 2011.


Američki vojnici 'počet će se vraćati iz Afganistana u srpnju 2011.', rekao je veleposlanik Karl Eikenberry te objasnio da će se povlačenje odvijati kroz 'postupnu, odgovornu tranziciju' i ovisiti o stupnju spremnosti afganistanske vojske i policije da same preuzmu skrb za sigurnost zemlje. No srpanj 2011. 'nije granični datum', naglasio je Eikenberry na sastanku s afganistanskim i zapadnim političarima u Kabulu, prenosi agencija AFP.

Američki predsjednik Barack Obama najavio je 1. prosinca da će u Afganistan poslati još 30.000 vojnika kao pojačanje za 71.000 stranih vojnika kako bi savladali sve žilaviju talibansku pobunu. Međutim, glavni zapovjednik združenih američkih snaga, admiral Mike Mullen, poručio je za posjeta gradu Kandaharu, da je danas prioritet pobijediti u ratu protiv razgranate korupcije u Afganistanu.'

Kandahar - grad pobunjenika

'Rezultate moramo početi ostvarivati već sada', rekao je Mullen za susreta s afganistanskim plemenskim vođama u Kandaharu, gradu koji je središte pobunjeničkog otpora. Kandahar je bio pokrajinski glavni grad za talibane prije njihova uspona na vlast krajem 90-ih godina, a zatim uporište Osame bin Ladena i njegove terorističke mreže Al Kaide.

Danas je stranim sigurnosnim snagama nadasve važno spriječiti da Kandahar padne u ruke pobunjenika, jer glavni američki zapovjednik u Afganistanu, general Stanley McChrystal želi iz toga grada braniti glavna naselja i pridobiti povjerenje stanovništva za pobjedu nad talibanima. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene