Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi vođa HDZ-a

'HDZ i Vladu vodit ću čvrstom ženskom rukom'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novoimenovana predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor u prvom je govoru nakon imenovanja danas obećala da će stranku i državu voditi 'čvrstom ženskom rukom'.

'I stranku i vladu vodit ću čvrstom ženskom rukom', kazala je Kosor, koja je uvjerena da će na funkciju premijera biti imenovana već u ponedjeljak. Istaknula je da se ne boji te funkcije, nego da od nje puno očekuje. 'Bit ću ambiciozna za Hrvatsku i želim da Hrvatska bude ambiciozna sa mnom', rekla je Kosor, koja smatra da Hrvatskoj u ovom trenutku treba liderstvo.

>> Sabor HDZ-a: Sanader kao razlog ostavke naveo blokadu pregovora

Oporbi, koja traži prijevremene izbore, a pogotovu SDP-u, poručila je - ne bu išlo. 'Ne bu išlo, neće to vidjeti. Koalicija je stabilna i jaka, izbori će biti 2011. i HDZ će sa svojim partnerima ponovno biti pobjednik', poručila je Kosor izaslanicima okupljenim na 13. općem saboru HDZ-a, na kojem je izabrana za predsjednicu stranke.

Iako je Hrvatska pogođena globalnom gospodarskom krizom, Kosor poručuje kako nije vrijeme za paniku, nego za rad, a ponovila je da će Vlada već slijedećeg tjedna izraditi rebalans državnog proračuna, koji će biti izglasan do 15. srpnja. Poručila je kako je vrijeme za teške odluke, a posebno je naglasila potrebu stvaranja boljih uvjeta za gospodarstvo, smanjivanje nameta i administrativnih zapreka, zbog čega će se, kaže, osnovati novo Ministarstvo uprave.

'Posebno mjesto mora imati jačanje gospodarstva, iz kojeg financiramo i školstvo i zdravstvo i mirovine, plaće, dječje doplatke..', kazala je Kosor.

'Ako se ne može ukinuti slovenska blokada, odgodimo konačno rješenje'

Najavila je 'žestoku i nesmiljenu borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala', a istaknula je i da Hrvatska ostaje u petoj brzini na putu u EU, na kojem se nada skorom povlačenju slovenske blokade. 'Ako to ne možemo ostvariti sada, odgodimo konačno rješenje', rekla je Kosor, naglašavajući da ulazak u EU Hrvatska neće plaćati ni kopnom ni morem.

>> Sve afere nove mandatarke za sastavljanje Vlade

Zahvalila je na povjerenju stranci i bivšem predsjedniku Ivi Sanaderu, kojega, kaže, neće biti lako zamijeniti. 'Bili smo svjedoci rasta tolerancije u društvu, prijateljstava u Hrvatskoj i Europi. To nasljeđe je nasljeđe onog koji istinski voli svoju zemlju', rekla je Kosor, koja smatra da su bivši predsjednici HDZ-a Sanader i Franjo Tuđman 'dva velika i snažna hrasta', a ističe da ju uz Sanadera i njegovu obitelj veže iskreno prijateljstvo.

Izrazila je potporu i vjerojatnom HDZ-ovu kandidatu za Predsjednika Republike Andriji Hebrangu. 'Veseli me suradnja s Hebrangom u sukreiranju vanjske politike', rekla je Kosor. (Hina)

Izbor Jadranke Kosor za predsjednicu HDZ-a ocjenjujete?

  • Odličnim
  • Dobrim
  • Ima i boljih u HDZ-u
  • Nema nikog boljeg
  • Ok, ionako nitko nije kao Sanader
  • Katastrofalnim

Ukupno glasova:

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene