Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraživanje Nove TV

Sanaderu bolje da se ne vraća: 80 posto građana ne želi ga u politici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U ovo doba prošle godine nagađalo se da će i Ivo Sanader ući u predsjedničku utrku.

No, u međuvremenu je on doslovno pobjegao sa svih dužnosti bez obrazloženja. Agencija Puls je za Novu TV provela istraživanje o tome što građani misle o eventualnom povratku Ive Sanadera u politiku, a sve to nakon posljednih poruka iz Sanaderova kruga kako se on vraća na scenu. I čini se kako bi Sanaderu bolje bilo, barem prema našem istraživanju, da ostane u političkoj mirovini.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Koji su motivi Sanaderovog povratka? Imunitet Sanaderu ne bi ništa pomogao Slika nije dostupna Što misle o povratku? Zar su i Dugobabe protiv Sanadera?

46 posto građana smatra da bi Kosor Sanadera trebala spriječiti u povratku

Naime, čak 80 posto građana smatra da se on ne treba vraćati u politiku. Njegov povratak tako podržava tek 20 posto građana, ali i samo 22 posto birača HDZ-a - čak 70 posto ovog dijela biračkog tijela ne želi ga ponovno u politici, dok njih 9 posto ne zna što bi mislili o tome. Građani su odgovorili i na pitanje što bi u slučaju Sanaderovog povratka u politiku trebala učiniti njegova nasljednica u fotelji predsjednika Vlade. Gotovo polovica, točnije 46 posto ispitanika, smatra da bi ga Kosor trebala spriječiti u povratku, a tek 17 posto smatra da je povratak u politiku Sanaderovo pravo. 

Kosor bolja premijerka

U skladu s tim rezultatima je i ocjena bivšeg premijera i aktualne premijerke. 62 posto ispitanika smatra da je Jadranka Kosor bolji šef Vlade, 24 posto smatra da su podjednaki, a tek 6 posto smatra da je Kosor lošija od Sanadera. Osam posto ispitanih ne zna tko je bolji, a tko lošiji. Koalicijski partneri iskazali su odanost premijerki Kosor. A 46 posto ispitanika smatra da ta koalicija vjerojatno ne bi 'doživjela' 2011. godinu kada bi se vratio Sanader, dok 36 posto smatra da vjerojatno bi. Kod HDZ-ovih birača optimizam je po tom pitanju nešto izraženiji, jer njih 51 posto smatra da bi koalicija opstala, dok 36 posto procjenjuje da ne bi.

50 posto ispitanika ne zna koju bi funkciju trebao obnašati

Na kraju se postavlja i pitanje koju bi funkciju u slučaju povratka Sanader trebao obnašati. Čak 50 posto građana o tome uopće nema mišljenje, njih 15 posto vide ga kao saborskog zastupnika, 11 posto kao premijera, 9 posto kao predsjednika Sabora, a 5 posto smjestilo bi ga u ministarsku fotelju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene