Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Biografija Ive Sanadera

Put od splitskog dječaka do političara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ivo Sanader rođen je 8. lipnja 1953. godine u Splitu. Odrastao je u obitelji s troje braće i jednom sestrom, a nakon što je kao odličan učenik završio školovanje u klasičnoj gimnaziji, odlazi na studiranje filozofije u Rim.

Ivo Sanader shvaća da Italija i filozofija nisu za njega te se vraća u Split i ženi dugogodišnjom djevojkom Mirjanom. Zajedno dolaze u Austriju gdje je Sanader u Innsbrucku doktorirao romanske jezike i komparativnu književnost na Sveučilištu u Innsbrucku. Ivo Sanader govori engleski, francuski, njemački i talijanski jezik.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Odbacio sučeljavanje Plenković otkrio koliko je donirao HDZ-ovoj kampanji pa opleo po Milanoviću: "Svakog dana se budi i lupeta sa svojim primitivizmom" Slika nije dostupna Odlučuje sudac istrage Idući tjedan znat će se hoće li Sanader imati uvid u spis

Bračni par Sanader se nakon školovanja vratio u Hrvatsku. Ivo Sanader zaposlio se markentiškom odjelu Dalmamcijaturista, a zatim počinje raditi kao programski urednik u nakladničkoj kući Logos gdje nakon pet godina postaje glavni urednik. No, ubrzo i Ivo i Mirjana Sanader odobivaju otkaze te ponovno odlaze u Austriju gdje osnivaju dvije privatne tvrtke.

2000. Sanader staje na čelo HDZ-a

Ne gubi vezu s domovinom te 1990. godine u Tirolu osniva ogranak HDZ-a. Vraća se u domovinu pred početak Domovinskog rata te počinje raditi kao intendant Hrvatskog narodnog kazališta. Postaje zastupnik u Saboru i 1992. godine sjeda na mjesto ministra znanosti, tehnologije i informatike. Tu funkciju obnaša do siječnja 1993. kada postaje zamjenik ministar vanjskih poslova. Krajem 1995. Ivo Sanader postaje predstojnik Ureda predsjendika Franje Tuđmana i glavni tajnik Vijeća obrane i nacionalne sigurnosti. Početkom 1996. postaje član Zajedničkog vijeća za suradnju s BiH-om da bi u studenom 1996. bio smijenjen s te dužnosti i vraćen u Ministarstvo vanjskih poslova.

Ivo Sanader do 2000. godine bio je član Predsjendištva HDZ-a i međunarodni tajnik stranke. Tada je na 5. Općem saboru HDZ-a izabran za predsjendika stranke nasljedivši na tom mjestu Franju Tuđmana. Nakon što je HDZ pobijedio na parlamentarnim izborima 2003. godine, 9. prosinca Ivu Sanadera predsjednik Republike Hrvatske predložio je za premijera, što je Hrvatski sabor prihvatio s 88 glasova.

S HDZ-om u dvije pobjede

Veliki uspjeh Sanader s HDZ-om ostvaruje 2007. godine, kada nakon parlamentarnih izbora HDZ dobiva pojedinačno najviše zastupnika u novom sazivu Hrvatskog sabora. Predsjendik države Stjepan Mesić daje Sanaderu mandat za sastavljanje nove vlade RH. 11. siječnja 2008. Hrvatski sabor je izglasao povjerenje novoj Vladi.

'Povlačim se iz politike, politika nije služenje sebi već narodu', riječi su kojima se Ivo Sanader danas oprostio od političkog života i stavio pečat na kraj bogate političke karijere.

>> Sanader podnio ostavku na mjesto premijera i povlači se iz politike!

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene