Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Kaštel Lukšiću kod Splita pobuna protiv odašiljača za mobitele. Ali ne bilo kakvog. Mještani su odašiljač maskiran u dimnjak, u središtu mjesta otkrili tek nedavno na krovu privatne kuće. Vlasnik kuće je dogovorio s operaterom cijenu i iznajmio krov, a o svom malom biznisu susjedima ni riječi.


Suši li susjed u dimnjaku pršute, doziva li rode ili ga posjećuju mali zeleni iz svemira pitali su se Kaštelani kada je na kući u centru starog dijela Kaštel Lukšića niknuo gotovo tri metra visok dimnjak. Brzo su otkrili nevjerojatnu priču. Iza umjetne cigle sakriven je VIP odašiljač za mobitele.

Vezani članci Odlična kamuflaža Skrivaju se na otvorenom: Možete li uočiti ove špijune u savršenoj kamuflaži? Kamuflaža (Foto: izismile.com) - 12 Testirajte vid: Cijeli internet pokušava pronaći mačke na slikama, možete li ih uočiti?

Kaštelani od otkrića ne žive mirno. Sa strepnjom često gledaju u dimnjak koji nikada ne dimi. Priznaju, u zadnje vrijeme VIP -ov signal na mobitelu je odličan, ali pitaju se je li za toliko pojačano zračenje i ugroženo njihovo zdravlje. Iz protesta, kažu, svi koji koriste VIP promijenit će mrežu.

Vlasnik kuće sve priznaje

Sve priznaje i vlasnik kuće. Pred kamere ne želi jer radi u policiji. Kaže, VIP-ovi ljudi su osim aparature u dimnjaku, postavili i dodatnu antenu. Navodno za najam krova od VIP -a dobiva 300 eura mjesečno, no mještani misle da je veći novac u pitanju. Kažu, njemu novac, nama bolest. Tvrde, tek kreću u borbu protiv tog odašiljača.

Na naš upit VIP priznaje da još nemaju dozvole za sporni odašiljač. Ističu, imaju sve preduvjete ali ne i papire u rukama iako je odašiljač naveliko u pogonu. Za kamuflažu dimnjakom tvrde da su samo htjeli aparaturu uklopiti u okoliš. Naglašavaju i da su zračenja posve bezopasna, no mještani im nimalo ne vjeruju. Kažu, ovo je tek početak borbe.