Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nakon odluke povjerenstva

Iz Vlade poslali premijerov putni nalog za Helsinki

Nataša Novaković, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa (Foto: Dnevnik.hr)
Nataša Novaković, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Nataša Novaković, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Iz Vlade je medijima na uvid poslan putni nalog za premijerovo službeno putovanje u Finsku nakon što je u četvrtak Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo postupak o HDZ-ovu putu u Helsinki.

Iz Vlade je stigao putni nalog premijera Andreja Plenkovića za put u Finsku na kojem piše da poreznici obveznici nisu platili ni smještaj ni dnevnice. Iako nije dostavljen putni nalog za ostale u ovom postupku, iz premijerova je putnog naloga vidljivo da troškove putovanja službenim zrakoplovom u Finsku plaća Vlada Republike Hrvatske. Troškove smještaja, međutim nije platila Vlada. Premijer se isto tako odrekao dnevnica, što je vidljivo i u nalogu.

Pročitajte i ovo Ivan Penava, Andrej Plenković Iz minute u minutu "Jamčim da debatni klub gubitnika neće doći do 76 ruku. Nema šanse": HDZ i DP postigli dogovor ili se neki prerano hvale? Andrej Plenković Vodi listu Plenković predstavio listu za europske izbore pa se obrušio na SDP: "Oni su gubitnici, ja im jamčim da do 76 neće doći"

"HDZ je čak dostavio i ukupni iznos troškova i hotela i putovanja, sve. Dakle sve što je potrebno dostaviti. Ovo što sada radi povjerenstvo po meni je suvišno i nepotrebno. Bez presedana", rekao je u četvrtak premijer Plenković, nakon odluke Povjerenstva koje je pokrenulo protiv premijera i ministara koji su s njim putovali u Helsinki na skup europske pučke stranke.

Nalog za službeno putovanje - račun - izvješće

Taj je dokument Vlada poslala nakon što je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u četvrtak odlučilo pokrenuti postupak protiv premijera Andreja Plenkovića, potpredsjednika vlade i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, bivšeg potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, bivše ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nade Murganić te bivšeg ministra uprave Lovre Kuščevića.

Predsjednica povjerenstva Nataša Novaković kazala je da navedeni dužnosnici "nisu postupali savjesno". Povjerenstvo pokreće postupak protiv dužnosnika zbog toga što nisu dostavili dokumentaciju o predmetnom putovanju. Odluka je donesena kao i u slučaju odluke u predmetu protiv Milana Bandića i njegovih putovanja u Rim.

Premijer nije iznenađen odlukom

"Zbog nepotpunih informacija Povjerenstvo ne može odlučiti o pokretanju ili nepokretanju postupka o meritumu puta u Helsinki, međutim predlažu da se pokrene postupak zbog povrede dužnosti jer nisu dobili svu dokumentaciju", rekla je Nataša Novaković.

Premijer Plenković komentirao je pokretanje postupka Povjerenstva. "Uopće me nije iznenadila odluka Povjerenstva. Kao predsjednik Vlade, na upite Povjerenstva smo odgovorili. Sve što smo trebali, logično, odgovorili smo. Dakle, više puta je predstojnik Ureda odgovarao, čak je I HDZ odgovorio koji uopće nije obvezan odgovarati, ali je odgovarao", istaknuo je Plenković i napomenuo kako je sve jasno i transparentno.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene