Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hoće li pronaći rješenje?

Iz Varteksa poručili da očekuju termin sastanka kod ministra Habijana: On se čudio što se uprava već nije javila

Nakon što je ministar Damir Habijan rekao da se razmatralo više mjera kojima Vlada može pomoći Varteksu kao privatnoj tvrtki, oglasili su se iz Varteksa te poručili da iščekuju termin sastanka.

Tekstilna industrija Varteks u četvrtak je priopćila da očekuje termin sastanka kod ministra gospodarstva Damira Habijana na kojemu bi se tražilo rješenje za sadašnju tešku situaciju u tvrtci, a bankama poručuje da pričekaju s naplatom potraživanja, koja su i tako osigurana.

"Nastavno na poziv ministra Habijana, najljepše zahvaljujemo na volji za pomoć. Poslali smo e-mail ministru Habijanu, te iščekujemo termin sastanka", kažu u Varteksu.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan izjavio je u četvrtak da se razmatralo više mjera kojima Vlada može pomoći Varteksu kao privatnoj tvrtki, a i izrazio čuđenje što se uprava te tvrtke već nije javila ministarstvima, pozvavši ju da to učini.

Radnici varaždinskog Varteksa su zbog neisplate plaća četvrti dan u štrajku i za petak su najavili prosvjed u Varaždinu, a Habijan je jutros održao sastanak s predstavnicima sindikata.

Varteks podsjeća da je jedan od dioničara Stjepan Čajić, tvrtci ponudio zajam kojim bi se isplatile sve zaostale plaće i kupile tkanine, pod uvjetom da mu se taj novac vrati ove godine od jednog posla iz kojega se trebao vratiti dio kredita Zagrebačke banke i Hrvatske banke za obnovu i razvoj, a koji su najveći vjerovnici Varteksa.

Smatraju da im je to "najrealnija šansa" da prebrode krizu u kratkom roku.

Naglašavaju da su "ključevi rješenja i sudbina Varteksa" u rukama Zagrebačke banke i Hrvatske banke za obnovu i razvoj, čiji odgovor "s nestrpljenjem iščekuju".

Bankama poručuju da su njihovi zajmovi potpuno osigurani, te da pričekaju s naplatom.

Habijan pozvao Upravu Varteksa da se javi

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan izjavio je u četvrtak da se razmatralo više mjera kojima Vlada može pomoći Varteksu kao privatnoj tvrtki, a i izrazio čuđenje što se uprava te tvrtke već nije javila ministarstvima, pozvavši ju da to učini.

Radnici varaždinskog Varteksa su zbog neisplate plaća četvrti dan u štrajku i za petak su najavili prosvjed u Varaždinu, a Habijan je jutros održao sastanak s predstavnicima sindikata.

"Apsolutno smatram da nije dobro i dopustivo da u 21. stoljeću i 2024. godini radite a da ne primate plaću", poručio je Habijan nakon sjednice tehničke vlade, dodajući da radnike podupire i razumije.

Pročitajte i ovo Ilustracija uhićen je Brutalan napad: Učenik (16) istukao profesora, ima frakture kostiju lica i glave

Pročitajte i ovo Ilustracija računalna prijevara Kako je dvojac reprogramirao aparate za igre na sreću te se domogao 44.000 eura

Izvijestio je da je razgovarao s ministrom rada Marinom Piletićem i državnim tajnikom Ivanom Vidišem o problematici neisplate plaća, pa su se tako dotaknuli i mjera skraćivanja radnog vremena i za očuvanje radnih mjesta, koje je Varteks već koristio za vrijeme pandemije.

Ministarstvo gospodarstva je razmatralo i mogućnost korištenja jednokratne novčane pomoći za poduzetnike koji se nalaze u poteškoćama, što je podržano smjernicama EU-a.

Taj "rescue aid" bi se mogao dobiti putem prijave, a mogao bi trajati dok se trgovačko društvo ne "osloni na noge" te donese određeni plan operativnog i financijskog restrukturiranja, pojasnio je Habijan, koji je s potencijalnim mjerama upoznao i sindikate.

"Situacija definitivno nije dobra"

Opet je apelirao na upravu i nadzorni odbor Varteksa da mu se jave "u ovoj ozbiljnoj situaciji" jer bi im želio iznijeti svoje prijedloge i bolje se upoznati sa situacijom u kojoj se tvrtka nalazi, s obzirom da uprava i nadzorni odbor jedini raspolažu s relevantnim podacima o financijskom stanju.

Pročitajte i ovo Milanović i Plenković Parlamentarni izbori 2024. Milanović objavio kada će dati mandat Plenkoviću, napravili potez bez presedana pa se predomislili

"Jer ono što vidimo u medijima, čujemo od sindikata, radnika i radnica - situacija definitivno nije dobra", napomenuo je ministar.

Ponovio je da država u "normativnom okviru" može pomoći, ali za to treba inicijativu uprave, kako bi se utvrdilo postoje li uopće uvjeti da se prijave na spomenute mjere.

"Mi okvir imamo, ali čekamo upravu da se javi, da vidimo na koji način možemo pomoći. Meni je malo neobično u ovoj situaciji da zapravo nitko od uprave 'ne kuca na vrata' ministarstava", izjavio je Habijan.

Država i dosad pomagala Varteksu

Habijan, inače i sam Varaždinac, ponovio je da je trgovačko društvo Varteks privatna tvrtka, no ujedno i svojevrsni varaždinski brend koji postoji više od 100 godina. Podsjetio je da su vlade i dosad u više situacija izašle u susret toj tekstilnoj kompaniji kada se našla u poteškoćama, primjerice 2012. i 2013. godine kada su joj u predstečajnoj nagodbi ministarstva financija, obrane i gospodarstva otpisala potraživanja u iznosu od gotovo 186 milijuna kuna.

Pročitajte i ovo Nesreća Boeingova aviona Sve veće kontroverze VIDEO Drama na pisti: Avionu se zapalili motor i krilo, više osoba ozlijeđeno

Pročitajte i ovo Ilustracija u Rovišću U sudaru kamiona i automobila poginuo muškarac: Cesta zatvorena za promet

Varteksu je država dodjeljivala i bespovratna sredstva, a također je projekt "Varteks kvart – urbana regeneracija" proglasila strateškim investicijskim projektom. No Habijan je pritom pojasnio da je to privatan projekt a ne Vladin, a njegova klasifikacija kao strateškog primjerice omogućava lakše ishođenje raznih dozvola.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene