Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Premda se još ne zna tko će nastradati u novom teritorijalnom preustroju Hrvatske, neki su već počeli plaćati cijenu loše financijske slike u svom dvorištu. Iz Šibenika, zbog teške gospodarske situacije, bježe sve važne institucije. Krešimirov grad postaje predgrađe Zadra.


Policijska uprava, ispostava Hrvatskih autocesta, FINA, samo su neke institucije koje iz Šibenika sele u Zadar. Šibenik tako od većeg hrvatskog grada s preko 50.000 tisuća stanovnika postaje tek zadarsko predgrađe. Dok se u Zadru stvaralo i grad se širio na sve strane, u Šibeniku su propadala brodogradilišta, tvornice, sportski klubovi. Za Zadar je, priča se, imao tko lobirati. Iako se boje za sudbinu uzdrmanog ministra Božidara Kalmete, Zadrani su susjedima već predaleko odmakli.

Vezani članci Koronavirus, ilustracija Apel liječnika: "Sve je više hospitaliziranih u dobi od 40 do 50 godina, na kraju ćemo cijelu bolnicu pretvoriti u COVID odjel" Novcem iz EU fondova niču gradilišta - 3 Ova dva grada suprvaci u povlačenju novca iz EU fondova: "Ova i sljedeća godina su najplodonosnije razdoblje"

'I ako ga izgubi, Zadar će biti desetljeće ispred Šibenika, a šibenski političari se moraju probuditi iz zimskog sna', rekla je Brankica Crljenko, saborska zastupnica. U Krešimirovom gradu nema pomaka ni nakon promjene vlasti i pada HDZ-a. Koalicija SDP-a i HNS-a u kratko je vrijeme postala meta teških kritika. Niti političari za gospodarsko potonuće više ne krive nikoga, osim sami sebe. 'Uzimam krivnju na nas političare jer nismo bili dovoljno odlučni', rekao je Ivan Ninić, predsjednik gradskog vijeća Šibenika.

A Zadar s Kalmetom ili bez njega nastavlja dalje. Ne krije se kako bi prigrlivši Šibenik za primat u Dalmaciji pokušali konkurirati Splitu. 'Ako će Zadrani nekome sagraditi spomenik to treba biti Božidaru Kalmeti', rekao je Duško Lokin, pjevač. 'Razvoj Zadra će se nastaviti i ubuduće i mi garantiramo da neće biti prekida i zastoja u razvoju Zadra, sa ili bez Kalmete', kaže Zvonimir Vrančić, gradonačelnik Zadra. U Zadru optimizam. Najbliži susjed Šibenik, polako nestaje s važnijih karata Hrvatske.