Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KRUTA BIROKRACIJA

Iz Njemačke u Banovinu prevozili šleper krcat humanitarnom pomoći, a onda ih je zaustavio HAC: "Morali ste poslati mail..."

Hrvati u Buchenu danima su prikupljali i slagali pakete pomoći. Donacije su putovale Njemačkom, Austrijom i Slovenijom. Na naplatnim kućicama u Novskoj šleper, auto i kombi su zaustavljeni zbog cestarine. Za prevoženje humanitarne pomoći ona se ne naplaćuje, ali prije toga treba poslati mail s podacima.

"Naplatna kućica Novska, donacija iz Njemačke je stigla je za pogođeno područje, ali ne možemo ući nego moramo platiti. Slovenija nas je pustila. Kroz cijelu državu nisu centa uzeli, Hrvatska nas ne želi pustiti, pola sata stojimo", čuje se na snimci koju nam je poslao čitatelj Tomislav Farkaš

Pročitajte i ovo Andrej Plenković u Petrinji - 3 Tri godine od potresa Plenković poručio da HDZ-ovci nisu lopovi: "To je najgluplja i najnetočnija imbecilna teza" Petrinja - 1 Banovina tri godine od potresa Satima bila zarobljena ispod ruševina: "U snovima opet proživljavam scene, a hvata me jeza da ćemo se vratiti u tu zgradu"

S osobnim automobilom i prikolicom, šleperom i kombijem punim humanitarne pomoći, on, njegova supruga Mihaela i još nekolicina ljudi krenuli su u srijedu ujutro iz njemačkog grada Buchena u pokrajini Baden-Württemberg prema Sisačko-moslavačkoj županiji.

"Danima smo prikupljali i pakirali potrepštine. Hranu, sve za higijenu, dezinfekcijska sredstva, maske, pelene za bebe. Kao što se u cijeloj Njemačkoj skupljalo za pomoć, tako smo i mi u našem gradu prikupili. Sve su to organizirali Melanie Rebčak, Kristijan Tošić i Suzana Jurjević.

Kristijan je bio i jedan od vozača kamiona koji je prevozio donacije. A kamion je donirala firma firma Tomac Emil & Sohn GmbH & Co Kg. Trgovine su donirale cijele palete proizvoda. Bolnica u Buchenu je također sudjelovala. Sisačkoj bolnici poslali su 15 novih bolničkih kreveta. Sve lijepo poslagano u šleperima, kao kutija šibica je bilo", objasnila je Mihaela

U Austriji su, kaže platili vinjetu, u Sloveniji su ih pustili. Problema nije bilo do naplatnih kućica u Novskoj. Njihovu kolonu okićenu hrvatskim zastavama su zaustavili.

"Mi iz principa nismo htjeli platiti jer očito je netko pogriješio, rekli su nam da nemamo odobrenje, iako je organizatorica našeg puta nekoliko sati prije poslala mail HAC-u. Samo što nije dobila odgovor. Pola sata smo čekali dok oni to nisu sve isprovjeravali", rekla nam je Mihaela. Njen suprug kaže kako je na kraju morala urgirati i sama načelnica Majura, općine u koju je išao dio pomoći.

Djelatnici su ih na koncu ipak pustili.

HAC: Treba poslati mail

U HAC-u objašnjavaju kako je cestarina besplatna na svim autocestama iz njihove nadležnosti ako se prevozi i dostavlja humanitarna pomoć, medicinska oprema, građevinski materijal ili ako se prevoze osobe pogođene potresom na lokacije za privremeni smještaj. 

No prije toga treba im poslati mail.

"Korisnici koji žele ostvarili pravo na besplatno korištenje autoceste prije polaska moraju uputiti zahtjev za besplatnim prolaskom u kojem je potrebno navesti datum korištenja autoceste (dolazak i povratak), registracijsku oznaku vozila te dionicu koju koriste. Ove podatke potrebno je poslati na e-mail: humanitarna.pomoc@hac.hr. Za besplatan prolazak potrebno je dobiti odobrenje, a koje je korisnik dužan predočiti blagajniku prilikom prolaska naplatne postaje", kažu i dodaju kako je više informacija na njihovim i web stranicama Crvenog križa.

Čitateljica: Na mail nam nisu odgovorili 

Naša čitateljica kaže da shvaća kako reda mora biti. Objasnili su im na kućicama, da ima mnogo onih koji su pokušali zloupotrijeniti situaciju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vodu u Petrinji treba prokuhati Medved nakon sastanka Stožera: "Ova podrhtavanja tla nas stalno vraćaju na početak, do određenih mjesta dosta teško dolazimo"

Pročitajte i ovo Utjecaj potresa na Glinu - 10 rasprave zbog naziva Banija ili Banovina? Oba su oblika dopuštena i pravilna, niti je Banija srpski niti je Banovina "hrvatskije"

"Po medijima smo gledali kako je cestarina besplatna onima koji prevoze pomoć. Kad je naša organizatorica saznala da moramo slati mail, odmah ga je poslala. No nitko joj nije odgovorio satima. A vidjeli su da prevozimo humanitarnu pomoć. Usto, imali smo potvrde njemačkog Caritasa, da prevozimo pomoć i što sve prevozimo. Sve crno na bijelo jer smo se morali zbog korone vratiti za 72 sata.

Bez veze su cjepidlačili. Mislim da je pogriješio netko tko je trebao odgovoriti na taj mail. Da se može puno brže dokazali su poslije kad su našoj organizatorici za ostatak putovanja odmah odgovarali. Vraćali smo se bez problema", zaključuje Mihaela.  

Njihova pomoć na kraju je otišla u Majur, Hrvatsku Kostajnicu i Kukuruzare.

"Odmah smo reagirali"

HAC je dosad odobrio više od 6000 pojedinačnih prolazaka.

"Jedna smo od rijetkih tvrtki koja je isti dan, sat vremena nakon potresa, donijela odluku koja je uvelike olakšala evakuaciju građana, ali i dostavu pomoći", kažu.

"Kao tvrtka ponosni smo što je cijela Hrvatska ponovno pokazala veliko srce i što smo se i mi odmah uključili i pomogli. HAC i nadalje čini sve kako bismo doprinijeli efikasnoj i brzoj dostavi humanitarne pomoći, kao i pomoći u raščišćavanju ruševina. U kontaktu smo sa službama za spašavanje te smo ponudili pomoć u strojevima i ljudstvu. Vatrogasne postrojbe HAC-a spremne su se po pozivu uključiti u akciju pružanja pomoći stradalima, dodaju.

Cestarina na autocesti Zagreb - Sisak ne naplaćuje se do 31. siječnja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene