Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NASTAVLJA SE PREPUCAVANJE

Iz MORH-a uzvratili Milanoviću: "Očito je da Ured predsjednika RH ne poznaje zakonske propise iz područja obrane i OSRH"

Mario Banožić
Mario Banožić Foto: DNEVNIK.hr
Ministarstvo obrane u četvrtak je oštro demantiralo navode Ureda Predsjednika RH u slučaju umirovljenja brigadira Burčula, priopćivši kako nije točno da je jedan uzorni časnik preko noći potjeran iz HV-a i da Ured Predsjednika ne poznaje zakonske propise iz područja obrane i OSRH.

Umirovljenje zapovjednika Počasno-zaštitne bojne brigadira (PZB) brigadira Elvisa Burčula izazvalo je sukob predsjednika Republike Zorana Milanovića i ministra obrane Marija Banožića, i ponovno uzburkalo odnose između predsjednika Milanovića i Vlade RH.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović "Lažu vas" Milanović o Turudiću: "To mu je najbolja stvar koju je napravio" Mario Banožić Nastavlja se obračun Prepucavanju nema kraja: MORH odgovorio Milanoviću - "Imenovanje ravnatelja VSOA-e ne može biti uvjetovano drugim imenovanjima u HV-u"

O umirovljenju brigadira Burčula jučer je priopćenje objavio Ured predsjednika RH, na koje je odmah odgovorilo Ministarstvo obrane RH (MORH). A nakon što je danas Ured predsjednika RH ponovno priopćio da "ministar obrane Banožić nastavlja iznositi neistine kako bi opravdao svoju odluku o prijevremenom umirovljenju zapovjednika PZB-e", iz MORH-a su oštro demantirali sve te navode.

Naime, Ured predsjednika RH ranije danas u priopćenju je naveo kako je "lažna tvrdnja" ministra Banožića da je "u zadnji čas, dan prije isteka mandata zapovjednika PBZ-e, dobio prijedlog da mu se mandat produlji za dva i pol mjeseca, do kraja 2021.". Iz Ureda tvrde i da je "ministar pisani prijedlog načelnika Glavnog stožera OSRH admirala Roberta Hranja dobio 11. listopada 2021.", a u priopćenju su priložili dokument koji, kako navode, "to potkrepljuje".

No, MORH u svojoj reakciji ističe kako je "akt koji je objavio Ured predsjednika RH od načelnika Glavnog stožera OSRH admirala Roberta Hranja datiran s danom 11. listopada 2021., ali ga toga dana nije zaprimio Kabinet ministra, nego onako kako je u svojoj izjavi rekao ministar obrane Mario Banožić".

Dodaju da je načelnik Glavnog stožera OSRH, admiral Hranj, bio upoznat sa stavom ministra obrane o predloženom imenovanju kao što je ministar javno komunicirao.

"Glavni stožer OSRH je 14. listopada 2021., donio Rješenje kojim se brigadir Elvis Burčul stavlja izvan dužnosti na raspolaganje s danom 15. listopada 2021. zbog isteka imenovanja na dužnost zapovjednika Počasno-zaštitne bojne.

Ministarstvo obrane oštro demantira tvrdnju Ureda Predsjednika da ministar obrane laže kada govori o tome da je zakon po kojem je brigadir Burčul umirovljen i da je taj Zakon po tvrdnji Ureda Predsjednika donesen 1999.", navodi se u večerašnjoj reakciji MORH-a.

"Očito je da Ured Predsjednika RH ne poznaje zakonske propise iz područja obrane i OSRH, što je i razumljivo jer nije poslodavac Oružanim snagama Republike Hrvatske. Riječ je o Zakonu koji je donesen u vrijeme Vlade kojoj je na čelu bio Zoran Milanović 2013. i koji je mijenjan i dopunjavan 2015., 2016., 2018. i 2019. I po tom Zakonu brigadiru Elvisu Burčulu prestala je djelatna vojna služba s mogućnošću ostvarivanja prava na starosnu mirovinu po Zakonu o pravima iz mirovinskog osiguranja djelanih vojnih osoba, policijskih službenika i ovlaštenih službenih osoba. Ovdje nije riječ o prijevremenom umirovljenju već o časniku koji je imao više od 40 godina mirovinskog staža i ostvaruje pravo na punu starosnu mirovinu, sukladno navedenom Zakonu", naglašavaju iz MORH-a.

Dodaju kako nije točna tvrdnja da je jedan uzorni časnik preko noći potjeran iz Hrvatske vojske. Takve tvrdnje su neprimjerene, neutemeljene i proizvoljne te nemaju uporišta u zakonima u području obrane, dodaje Ministarstvo obrane.

MORH zaključno u priopćenju ističe da je "svatko dužan držati se Ustava i zakona, i izričite odredbe članka 216. Zakona o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske kojim je propisano da je prijam i prestanak službe u OSRH u nadležnosti Ministarstva obrane".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene