Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Šibenski vandali ne daju mira Božiću. Iz jaslica pokraj katedrale Svetog Jakova ukrali su figuru Isusa Krista u prirodnoj veličini. To nije prvi put da netko oskvrne božićne jaslice.


Isusova postelja ostala je prazna. Preko noći otrgnut je od obitelji. Josip Mateša ove je jaslice pokraj šibenske katedrale dugo izrađivao. Sve od prirodnih materijala, svi likovi pa i ukradeni Isus izrađeni u prirodnoj veličini. 'Tu sam dvije, tri godine polako gradio te jaslice. Bilo je jako zahtjevno, sve od slame, puno figura', rekao je Mateša. Vandalima šibenskog područja jaslice su posebna meta. Josipu Mateši prošle su ih godine u Vodicama zapalili. Vrijedni autor nikako da shvati zašto.

Vezani članci Slika nije dostupna Cvjetnica u zagrebačkoj katedrali Slika nije dostupna Napulj: Lopovi pokrali jaslice

'Nema neku vrijednost, više truda, sve su to materijali, stare grede, malo slame i ovako stari neki komad', dodaje Mateša. Novi trend šibenske mladeži ne razumiju ni u crkvi. 'Čini se da je to do nekulture, nekog ponašanja koje je danas jako prisutno', rekao je don Krešimir Mateša, župnik katedrale Svetog Jakova. No i za takve kojima Isus u svojoj postelji toliko smeta, kažu ima nade. 'Tko zna, možda ga za Božić i vrati onaj koji ga je uzeo, tko zna kakvu ideju ima', kaže don Mateša. U gradu u kojem zbog štednje svijetli tek svaka druga ulična svjetiljka, ni Božić neće zasjati punim sjajem.