U tijeku su pripreme za obnovu stradalog područja. 16 milijuna kuna osigurano je u Zavodu za zapošljavanje kako bi u javnim radovima raščišćavanja i pripreme terena posao dobile dugotrajno nezaposlene osobe tog područja.

Galerija Priprema za obnovu - Tko će ju provoditi - 4 Priprema za obnovu - Tko će ju provoditi - 9 Priprema za obnovu - Tko će ju provoditi - 8 +8 Priprema za obnovu - Tko će ju provoditi - 7

Dok Vlada brusi posljednje izmjene Zakona o obnovi i obećaje zapošljavanje trajno nezaposlenih osoba sa područja pogođenog potresima, općine su se angažirale u akciji Jedna općina, jedna kuća.

Vezani članci Ivan Janković, gradonačelnik Gline - 3 Gradonačelnik Gline nakon odluke o ukidanju obroka: ''Nitko neće ostati gladan. Moramo biti obzirni prema državnim sredstvima'' Damir Vanđelić Vanđelić otkrio zašto će dati otkaz kao ravnatelj Fonda za obnovu: ''Puni mandat neću ostati...''

Već od idućeg mjeseca petsto dugotrajno nezaposlenih osoba s područja Sisačko-moslavačke županije dobit će posao u obliku javnih radova u svrhu saniranja posljedica potresa. Pomagat će sanaciju, oko priprema gradilišta ili pružanja socijalnih pomoći korisnicima koji su se zatekli u teškoj situaciji potvrdio je ravnatelj HZZ-a Ante Lončar.

Plaća je 3400 kuna, troškovi prijevoza su pokriveni, doprinosi osigurani, a radni odnos od šest do devet mjeseci. "Bolje da rade ljudi nego da su doma i pod stresom velikim ako su u domu, znate da su nam srušeni“, rekla je Petrinjanka Dragica Jurić.

Nezaposlenih ne nedostaje, no jedne ključne karike u priči o izgradnji i obnovi kronično nedostaje. Kvalificiranih građevinskih radnika. "Omogućen je vrlo brz i efikasan uvoz strane radne snage. Mi to ne priželjkujemo, više želimo da se oni radnici koji su otišli u EU zadnjih 6, 7,8 godina, da se sada vrate nazad“, pozvala je potpredsjednica HGK-a Mirjana Čagalj.

Svi pomažu: Jedna općina – jedna kuća

Pred nama je desetogodišnje razdoblje obnove Zagreba i nešto kraće razdoblje obnove i izgradnje porušene Banovine. "To je poziv svima da će ovdje biti posla, plaće u građevinarstvu su u odnosu na prošlu i pretprošlu godinu narasle i očekujem i daljnji rast“, nastavila je Čagalj.

Dok državni vrh priprema temelje za početak obnove, načelnici četiriju šibenskih općina pokrenuli su inicijativu Jedna općina jedna kuća. Kombinacijom donacija i lokalnog proračunskog novca sagradit će kuće odabranim obiteljima. Dosad se uključilo oko četrdeset načelnika i gradonačelnika.

"Većina je već i odabrala obitelji kojima će pomoći i kojima ćemo kuće izgraditi. Mi smo stavili u prioritete da to budu obitelji koje imaju malodobnu djecu i koji su dobili oznaku crveno“, objašnjava načelnik Tisnoga Ivan Klarin.

Svaki korak će se posebno dokumentirati, izvođači izabrati putem javnog nadmetanja, nadzorni inženjeri pratiti svaki korak. Pomoglo bi kaže, kada bi zakon predviđao ovakvu vrstu pomoći. No Vlada ima drugi prioritet. Izmjenu Zakona o obnovi Zagreba i Krapinske županije, kako bi obuhvatio i novim potresom pogođeno područje.

Izlazak iz digitalnog mraka

Danas u Vladi višesatni sastanak na tu temu. Izmjena će doznajemo već sutra biti na stolu. A uskoro će velik dio Banovine izaći iz digitalnog mraka. Na šest lokacija operateri će postaviti privremene mobilne bazne stanice prije izgradnje novih.

"To će se učiniti vrlo brzo. Naravno trebat će mehanizacija malo, tu ćemo tražiti pomoć stožera i Ministarstva obrane, odnosno oružanih snaga da nam pomognu da se to što prije postavi“, najavio je ministar Oleg Butković.

Žalosno je što se morala dogoditi katastrofa poput ove kako bi stanovnici Banovine dobili ono što su odavno trebali imati.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju