Obavijesti Video Pretražite Navigacija
rok je istekao

Sanaderu slijedi ovrha, no postoji problem: "Nije blokirana samo njegova imovina, već i njegove supruge i djece, ali..."

Blokirana imovina Ive Sanadera (Foto: Dnevnik.hr)
Blokirana imovina Ive Sanadera (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Ivo Sanader (Foto: Dnevnik.hr) Ivo Sanader (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Branko Šerić (Foto: Dnevnik.hr) Branko Šerić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Blokirana imovina Ive Sanadera (Foto: Dnevnik.hr) Blokirana imovina Ive Sanadera (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Blokirana imovina Ive Sanadera (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
Dobrovoljni rok za vraćanje 17 i pol milijuna kuna provizije u slučaju Planinska je istekao, a Ivo Sanader novac nije vratio, kako mu je to naloženo presudom.

Slijedi ovrha, no pitanje je kako će se i od čega država namiriti, kad mu je sva imovina blokirana zbog slučaja Fimi Media.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Afera Fimi media Oporba većinom zadovoljna presudom Vrhovnog suda, neki su i cinični: ''Ustavni sud vas nikad nije iznevjerio, pa neće ni sada'' Ivo Sanader u sudnici O SANADERU I HDZ-U Vrhovni sud u petak i ponedjeljak odlučuje o žalbama na presudu u slučaju Fimi media

Njegova obrana o svemu šuti, a pred tužiteljstvom je postupak koji bi mogao potrajati godinama.

Uoči uhićenja 4. travnja Ivo Sanader govorio je da je ovo jedan od najglupljljih i najbezveznijih predmeta za koje je ikad čuo. No upravo je taj predmet Planinska i odveo Ivu Sanadera u Remetinec početkom travnja. Uz zatvor stoji i obveza da u 15 dana dobrovoljno vrati 17 i pol milijuna kuna.

Procedura je potrajala, rok je sad istekao, a Sanader novac nije uplatio.

"Plaćanje imovinske koristi nije još izvršeno, mogu napomenuti da je presuda u tom dijelu postala ovršna 24. lipnja", kaže Krešimir Devčić, glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu.

Sud svu dokumentaciju šalje nadležnom državnom odvjetništvu, a ono pak pokreće ovrhu. Problem je u tome što je Sanaderova imovina blokirana već u slučaju Fimi Media.

"Tu nije blokirana imovina samo Ive Sanadera, nego i njegove obitelji, odnosno supruge i djece, to je jedna stvar. Druga je stvar to što je imovina blokirana u drugom predmetu, različitom od ovoga. Dokle god je imovina tamo blokirana, ona ne može biti predmetom ovrhe u drugom postupku", kaže Devčić.

Nemoguće je ovršiti imovinu Sanaderove obitelji 

Pitanje je hoće li tužiteljstvo tražiti da se ta imovina odblokira. Samo vila u Kozarčevoj procjenjuje se na više od 6 milijuna kuna.
Blokirane su dvije trećine vile. Također i stan u Splitu, dva zemljišta na Braču, manje nekretnine, sve skupa više od 8 i pol milijuna kuna. Država je sjela i na sve račune Sanaderove obitelji, zaplijenila i sef. U Hrvatskoj i Austriji blokirala je više od 10 i pol milijuna kuna.

Umjetnine su procijenili na 4 milijuna kuna. U pravosudnim krugovima procijenili su da je to sve skupa više od 23 milijuna kuna.

No u ovom postupku ovršiti mogu samo Sanaderovu imovinu, ne i onu od članova obitelji. Na njegovo ime glase dva bankovna računa s 370 tisuća kuna i 38 tisuća eura te umjetnine.

"Imate ovdje još i Čobankovića koji je odgovarao na pitanja tužiteljstva točno po bilježnici kako se dogovorio s njima, pitanje broj jedan, pitanje broj dva", izjavio je Ivo Sanader 4. travnja 2019. godine.

Solidarno svi osuđenici moraju državi vratiti i 15 milijuna kuna, koliko je država preplatila zgradu u Planinskoj.

"Koliko će to trajati, trajat će sve dok se država ne naplati. Ako se ne bude mogla naplatiti, onda će se postupak obustaviti", kaže odvjetnik Stjepana Fiolića Branko Šerić.

Država bi se mogla načekati. Primjerice, samo je dijelom namirena šteta u slučaju presude Vladimiru Zagorcu, i to nakon deset godina.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene