Dobrovoljni rok za vraćanje 17 i pol milijuna kuna provizije u slučaju Planinska je istekao, a Ivo Sanader novac nije vratio, kako mu je to naloženo presudom.

Galerija


Slijedi ovrha, no pitanje je kako će se i od čega država namiriti, kad mu je sva imovina blokirana zbog slučaja Fimi Media.

Vezani članci Ivo Sanader na suđenju - 2 "Nisam još ništa pripremio": Sanderov odgovor sutkinji na pitanje o iznošenju obrane, ima do 4. veljače da se pripremi u Remetincu Nevenka Jurak (Foto: Luka Stanzl/PIXSELL) Zbog bolesti Nevenke Jurak odgođeno ponovljeno suđenje, Sanader misli da se može bez njega

Njegova obrana o svemu šuti, a pred tužiteljstvom je postupak koji bi mogao potrajati godinama.

Uoči uhićenja 4. travnja Ivo Sanader govorio je da je ovo jedan od najglupljljih i najbezveznijih predmeta za koje je ikad čuo. No upravo je taj predmet Planinska i odveo Ivu Sanadera u Remetinec početkom travnja. Uz zatvor stoji i obveza da u 15 dana dobrovoljno vrati 17 i pol milijuna kuna.

Procedura je potrajala, rok je sad istekao, a Sanader novac nije uplatio.

"Plaćanje imovinske koristi nije još izvršeno, mogu napomenuti da je presuda u tom dijelu postala ovršna 24. lipnja", kaže Krešimir Devčić, glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu.

Sud svu dokumentaciju šalje nadležnom državnom odvjetništvu, a ono pak pokreće ovrhu. Problem je u tome što je Sanaderova imovina blokirana već u slučaju Fimi Media.

"Tu nije blokirana imovina samo Ive Sanadera, nego i njegove obitelji, odnosno supruge i djece, to je jedna stvar. Druga je stvar to što je imovina blokirana u drugom predmetu, različitom od ovoga. Dokle god je imovina tamo blokirana, ona ne može biti predmetom ovrhe u drugom postupku", kaže Devčić.

Nemoguće je ovršiti imovinu Sanaderove obitelji 

Pitanje je hoće li tužiteljstvo tražiti da se ta imovina odblokira. Samo vila u Kozarčevoj procjenjuje se na više od 6 milijuna kuna.
Blokirane su dvije trećine vile. Također i stan u Splitu, dva zemljišta na Braču, manje nekretnine, sve skupa više od 8 i pol milijuna kuna. Država je sjela i na sve račune Sanaderove obitelji, zaplijenila i sef. U Hrvatskoj i Austriji blokirala je više od 10 i pol milijuna kuna.

Umjetnine su procijenili na 4 milijuna kuna. U pravosudnim krugovima procijenili su da je to sve skupa više od 23 milijuna kuna.

No u ovom postupku ovršiti mogu samo Sanaderovu imovinu, ne i onu od članova obitelji. Na njegovo ime glase dva bankovna računa s 370 tisuća kuna i 38 tisuća eura te umjetnine.

"Imate ovdje još i Čobankovića koji je odgovarao na pitanja tužiteljstva točno po bilježnici kako se dogovorio s njima, pitanje broj jedan, pitanje broj dva", izjavio je Ivo Sanader 4. travnja 2019. godine.

Solidarno svi osuđenici moraju državi vratiti i 15 milijuna kuna, koliko je država preplatila zgradu u Planinskoj.

"Koliko će to trajati, trajat će sve dok se država ne naplati. Ako se ne bude mogla naplatiti, onda će se postupak obustaviti", kaže odvjetnik Stjepana Fiolića Branko Šerić.

Država bi se mogla načekati. Primjerice, samo je dijelom namirena šteta u slučaju presude Vladimiru Zagorcu, i to nakon deset godina.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Kako će država do Sanaderovih 17 milijuna kuna koje mora platiti zbog presude za Planinsku?