Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lažnom invalidninom 'zaradio' 660.000 kuna?

Ivici Babiću određen istražni zatvor

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjedniku Hrvatskog liječničkog sindikata Ivici Babiću određen je jednomjesečni istražni zatvor.

Županijski sud u Zagrebu odredio je predsjedniku Hrvatskog liječničkog sindikata Ivici Babiću mjesec dana istražnog zatvora zbog opasnosti od bijega u BiH jer ima dvostruko državljanstvo i utjecaja na svjedoke.

Ivica Babić dao iskaz, čeka se odluka o istražnom zatvoru

Priopćenje općinskog državnog odvjetništva prenosimo u cijelosti:

'Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu je donijelo rješenje o provođenju istrage protiv hrvatskog državljanina (1955.) zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo prijevare iz čl. 236. st. 1. i 2. Kaznenog zakona/11 i kazneno djelo krivotvorenja službene isprave iz čl. 279. st. 2. KZ-a/11 u vezi sa u svezi s čl. 5. točkom 1. i 12. Zakona o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva i kaznenih djela iz procesa pretvorbe i privatizacije.

Ujedno, sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu je podnijet prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv okrivljenika zbog opasnosti od bijega i opasnosti od utjecaja na svjedoke. Sudac istrage je prihvatio ovaj prijedlog i po obje osnove odredio istražni zatvor.

Pročitajte i ovo Uhićenja zbog napada u Vukovaru Uhićeno pet osoba Svim napadačima iz Vukovara određen istražni zatvor Tučnjava u Vukovaru - 4 Izvijestila policija Istražni zatvor 23-godišnjaku koji je sa skupinom napao maloljetnike u Vukovaru: Istraga još traje

Postoji osnovana sumnja da je okrivljenik od prosinca 1995. pa sve do kraja siječnja 2014. godine u Zagrebu i Virovitici, u nakani da si pribavi imovinsku korist ostvarenjem prava koja pripadaju hrvatskim ratnim vojnim invalidima iz Domovinskog rata, neistinitim prikazivanjem ranijih smetnji vida na lijevom oku koje je imao od djetinjstva kao povredom uzrokovanom stradavanjem uslijed ratnih zbivanja u kojima je sudjelovao kao pripadnik Oružanih snaga RH.

U ostvarenju te nakane zatražio od liječnika oftalmologa da mu izradi neistinitu medicinsku dokumentaciju i antidatira je prije ratnih zbivanja na 1990. i 1992. godinu iz koje bi proizlazilo da je tada imao stopostotni vid na oba oka, što je liječnik i učinio koristeći pri tome dokumentaciju drugih pacijenata.

Ovako sastavljenu i pribavljenu dokumentaciju je predao oftalmologinji 20. prosinca 1995. neistinito joj predočivši da je tijekom ratnih zbivanja zadobio ozljedu glave i posljedično lijevog oka padom sa kamiona. Oftalmologinja je po obavljenom pregledu sastavila specijalistički oftalmološki nalaz iz kojeg proizlazi da vid na lijevom oku u trenutku pregleda iznosi samo deset posto.

Okrivljenik je tako pribavljenu medicinsku dokumentaciju 8. siječnja 1996. priložio zahtjevu za priznavanje statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida, u kojem je neistinito naznačio da je 8. siječnja 1992. stradao na bojišnici u mjestu Draganići kod Pakraca što je ponovio i u obrascu prijave stradavanja od 2. siječnja 1996. u kojem je, također, lažno opisao da je ozljeda lijevog oka nastala kao posljedica ratnih zbivanja.

Temeljem takve dokumentacije, nadležni mu je ured za obranu 6. veljače 1996. izdao rješenje o priznavanju statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida VIII. grupe s 40 posto trajnog invaliditeta, a ujedno i pravo na osobnu invalidninu i posebni dodatak u visini od 50 posto pripadajuće mjesečne svote osobne invalidnine, a po osnovi tog rješenja su mu u razdoblju od donošenja rješenja sve do kraja siječnja 2014. godine isplaćivani novčani iznosi i priznavana različita imovinska prava koja proizlaze iz statusa ratnog vojnog invalida, a djelatnici računovodstva njegovog poslodavca su mu obračunavali plaću uz primjenu olakšice koja pripada osobama kojima je priznat status ratnog vojnog invalida.

Slijedom opisanog, tijekom 18 godina, Ministarstvo branitelja mu je s osnove invalidnine isplatilo za sada najmanje 58.311,35 kuna, Hrvatski fond za privatizaciju dodijelio 105 dionica jednog trgovačkog društva ukupno vrijednih 26.250,00 kuna i primio neosnovano dividendu u iznosu od 1.284,48 kuna, a zbog primijenjenih olakšica pri obračunu plaća poslodavac mu je isplatio plaću u većem iznosu i to za 574.089,36 kuna, čime se ukupno nepripadno okoristio u iznosu od za sada najmanje 659.935,19 kuna i najmanje za taj iznos oštetio proračun Republike Hrvatske.

Dodajemo da je Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru sredinom siječnja 2004. godine povodom članka objavljenog u jednom tjedniku, a da prethodno ni jedno od nadležnih tijela nije podnijelo kaznenu prijavu; o istom događaju od nadležne Policijske uprave virovitičko-podravskoj zatražilo provjere navoda iz članka, no nakon tih provjera tom je državnom odvjetništvu dostavljeno policijsko izvješće s prikupljenom dokumentacijom koja tada, sama po sebi, nije bila dovoljna za pokretanje kaznenog postupka.

Međutim, tek tijekom posljednjih mjeseci državnom odvjetništvu su se javili svjedoci odnosno sudionici sastavljanja neistinite dokumentacije čime su ostvarene pretpostavke za daljnje postupanje u ovom kaznenom predmetu', stoji u propćenju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene