Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza Ivane Petrović

Koje su glavne poruke sa skupa europskih pučana? "Jedna će tema biti okosnica kampanje za Europski parlament"

Europski pučani su na skupu u Splitu radili planove za europske izbore koji će se održati za devet mjeseci, a sve je pratila reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Petrović.

Europski pučani okupili su se u Splitu, gdje su razradili planove za europske izbore koji će se održati za devet mjeseci. Sve je pratila reporterka i urednica vanjske politike Dnevnika Nove TV Ivana Petrović.

"Jako je pooštrena retorika prema nelegalnim migracijama, što je velika razlika u odnosu na govore iz 2015. i 2016. godine. Migracije će sigurno biti jedna od okosnica kampanje pučana koji se nadaju ponovo osvojiti većinu u Europskom parlamentu i dobiti mjesto čelne osobe Europske komisije", izvijestila je.

"Valja napomenuti da Europskom unijom ne upravlja ni Europski parlament ni Europska komisija, nego Europsko vijeće, odnosno šefovi država i vlada država članica, a problem migracija se reflektira i na nacionalne izbore. Oni dolaze na stol s različitim prijedlozima s kojima su pobijedili na svojim izborima i često puta ne mogu postići suglasje", dodala je tijekom javljanja uživo u Dnevnik Nove TV.

Pročitajte i ovo Policija u Kloštar Ivaniću Štićenik doma za starije VIDEO/FOTO Potvrdila policija: Preminuo muškarac koji je aktivirao bombu u Kloštar Ivaniću. "Čuli smo strašnu eksploziju, strašnu"

Pročitajte i ovo Pedijatar - 2 Slično kao ospice Hoće li roditelji plaćati kaznu ako odluče da neće cijepiti djecu protiv ove opasne bolesti? "Apsolutno alarmantna brojka"

Jedna od tema bilo je i proširenje Europske unije.

"Srećom nisu licitirali s datumima, godinama i počecima pregovorima. Niti jedna opcija, pa ni Europska pučka stranka ne može dobiti izbore zagovaranjem proširenja", objasnila je Petrović.

"Ursula von der Leyen je samo rekla da je širenje Unije njezin geostrateški interes, ali ja ću citirati francuskog predsjednika Emmanuela Macrona: 'Širenje ne može biti mehanizam bez kriterija.' U tom se slučaju geostrateška dobit može pretvoriti u geostrateški gubitak", zaključila je javljanje

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene