Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Saborski zastupnik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić ocijenio je u utorak u Vukovaru da je pravosudni sustav glavna prepreka bilo kakvom razvoju Hrvatske te smatra da je nužno hrvatsko pravosuđe reformirati tako da ga se učini politički neovisnim i u sustav dovedu mladi i pošteni kadrovi.


Na konferenciji za novinare, održanoj ispred vukovarskoga Županijskog državnog odvjetništva, Ivan Siničić je podsjetio kako je Živi zid prije godinu dana tom odvjetništvu podnio kaznenu prijavu protiv nepoznatih osoba u gradskoj upravi zbog zapošljavanja sedam osoba, ali s tim u vezi još se, kaže, ništa nije učinilo.

Vezani članci Sjednica Vrhovnog suda S Vrhovnog suda raspalili po Vladi: ''Zakon o kaznenom postupku je rad lošeg učenika koji loše prepisuje od nekoga sa strane'' Ilustracija Prosvjed pravosudnih radnika u Splitu: "Čistačice nemaju ni minimalnu plaću"

"Radilo se o tome da se unaprijed znalo, i prije nego što je završen natječaj, tko će biti zaposlen. To, međutim, nije sve. Ta se radnja ponovila nakon nekoliko mjeseci pa smo poštom nadopunili kaznenu prijavu, ali sada mi kažu u odvjetništvu kako nisu dobili tu nadopunu", rekao je Sinčić i ocijenio kako je i to dokaz da hrvatski pravosudni sustav uopće nije sposoban obračunati se s kriminalom.

Po njegovim tvrdnjama, mnogobrojne kaznene prijave općenito stoje u ladicima odvjetništava i sudova, a njihovo rješavanje, kako je rekao, počinje "tek ako postanete dosadni, stalno zivkate i inzistirate da se stvari pokrenu ili se obratite medijima".
"Naš predmet je sada na policiji, gdje se obavljaju izvidne radnje, a one teoretski mogu trajati bekonačno", ustvrdio je Sinčić.

Također je rekao kako su neki dan do njega došle "jake indicije" kako u sjedištu Državnog odvjetništva u Gajevog ulici u Zagrebu "netko unaprijed plaća nekoliko vještaka, i to višestruko više nego što je zakonom propisano".

"Kao zastupnik, učinit ću sve da se te tvrdnje istraže do kraja i da se sankcionira DORH, koji ja često zovem 'ured za održavanje, očuvanje i zaštitu krupnoga i gospodarskog kriminala", rekao je Ivan Vilibor Sinčić.

Po njegovu mišljenju, želi li Hrvatska imati učinkovit pravosudni sustav, u DORH-u se mora promijeniti barem 50 ljudi koji su se "dokazali kao korumpirani i neučinkoviti" i promijeniti nekoliko zakona, a najvažnije je podići svijest građana. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju