Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bura oko smjene Meri Matešić sa čela HTZ-a se ne stišava.


Nezavisni saborski zastupnik Damir Kajin nazvao je nedavnu smjenu direktorice Hrvatske turističke zajednice Meri Matešić sramotnom, a HDZ-ov Ivan Šuker poručio je kako se ministar turizma bavi smjenama umjesto da saziva sastanke oko pripreme sezone.

Vezani članci Gordan Jandroković Jandroković objasnio zašto će potpora Ukrajini biti još snažnija Ante Nobilo, odvjetnik Odlazak Vanje Marušić s čela USKOK-a iznenadio struku, reagirala i oporba: "Naravno da su svi pomislili da je razlog neke principijelne prirode"

“Sramotno je to za neke osobe u Ministarstvu turizma, a nije na korist ni samome turizmu", rekao je Damir Kajin nakon stanke koju je zbog smjena u HTZ-u zatražio u Hrvatskom saboru.

Porast noćenja i dolazaka u Hrvatskoj 2013. bio je 5,1 posto, a u Istri broj noćenja rastao je po stopi od 0,3 posto, podsjetio je Kajin dodavši kako "ovi s 0,3 posto smjenjuju direktoricu koja je ostvarila rast od 5,1 posto, umjesto da bude obrnuto".

"Greška Vlade je što je sav novac u Ministarstvu turizma isključivo rezervirala za jednu stranku", kaže Kajin.

Neki konzultanti, tvrdi Kajin, predlažu da današnje turističke zajednice kroz proces racionalizacije prerastu u tzv. destinacijske menadžment organizacije što podrazumijeva njihovo "primjereno kadrovsko ekipiranje", a to će raditi ti konzultanti.

Matešić: Ovo je napad na moj i integritet svih djelatnika HTZ-a

“Tko nije isplativ ugasio bi se, što znači da bi trećinu sadašnjih turističkih zajednica trebalo pretvoriti u info-centre pri čemu bi turistička unutrašnja Hrvatska bila bačena nekoliko desetljeća unatrag, a stotine bi ljudi dobilo otkaz", ističe.

Novim ustrojem predviđeno je da svaka regionalna turistička organizacija ima svoj odjel za strateško planiranje kojem je u opisu posla izrada strategija i master planova.

"A zna se onda tko će sve to i odrađivati", kaže Kajin. Hrvatska ima i vlastite agencije, primjerice Institut za turizam, pa onda zašto Institut za turizam ne bi radio sve te master planove, pita se.

"Poruka je to Hrvaticama - vidite što će vam se dogoditi ako budete trudne"

HDZ-ov Ivan Šuker čudio se smjeni direktorice kada je, kaže, na sjednici Vijeća turističke zajednice bilo njezino izvješće koje je kaže, "čisto ok" te napravljeno sukladno planu i programu.

Neprihvatljivo mu je takve poteze vući na početku predsezone.

"Za tri tjedna je Uskrs, što nam je indikator o tome kakva će biti sezona, a mi smjenjujemo direktoricu HTZ-a", čudio se Šuker.

Ako je razlog smjene njezin nerad smjenit ju je trebalo još u studenom prošle godine, a ne sada, smatra Šuker.

"Ministar turizma umjesto da saziva sastanke oko pripreme sezone smjenjuje direktoricu"
, poručuje taj HDZ-ovac.

Šuker posebno zamjera što se Meri Matešić smjenjuje dok je trudna.

"Poruka je to Hrvaticama - vidite što će vam se dogoditi ako budete trudne", rekao je Šuker.

Predsjednik sabora Josip Leko je, nakon jutrošnjih stanki, zatraženih zbog podataka o pothranjenosti školske djece te stanja u HTZ-u, rekao kako bi tema "Korištenje stanke za saborske klubove" trebala biti na dnevnom redu proširenog Predsjedništva Hrvatskog sabora. "Postoje nepreciznosti u Poslovniku i ako ovako neorganizirano otvaramo teme to nije parlamentarizam", zaključio je Leko. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju