Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije odustao

Ivan Dumenčić: Sportaš koji u uspješnoj sportskoj karijeri nije zanemario najvažniji dio života

Ivan Dumenčić - 1
Ivan Dumenčić - 1 Ivan Dumenčić
Aktualno Galerija Ivan Dumenčić - 1 Ivan Dumenčić - 1 Foto: Ivan Dumenčić Ivan Dumenčić - 2 Ivan Dumenčić - 2 Foto: Ivan Dumenčić Ivan Dumenčić - 6 Ivan Dumenčić - 6 Foto: Ivan Dumenčić Ivan Dumenčić - 5 Ivan Dumenčić - 5 Foto: Ivan Dumenčić +5 Ivan Dumenčić - 4 Galerija 1/10 >>
Znanje je vrijednost koju nitko ne može oduzeti nikome. Važnost obrazovanja nije zanemario ni Ivan Dumenčić, hrvatski rukometaš čije je ime poznato na više kontinenata. Bez obzira na zavidan popis sportskih uspjeha, nije odustao u naumu stjecanja akademskog statusa.

 

U rukometu je već punoljetan. Punih 18 godina Ivan Dumenčić igra sport koji ga je još kao dječaka privukao. Kada bi se opisao jednom riječju, rekao bi da je rukometaš. Iako rukomet igra i u dvorani, zapaženije uspjehe postigao je u rukometu na pijesku.

"Rukomet na pijesku relativno je mlad sport koji doživljava svoju ekspanziju. Sada mogu reći da je u razmatranju za uvrštavanje u olimpijske sportove. To je jako dinamičan sport koji se razlikuje od ovog dvoranskog, povezuje ga samo način na koji usmjeravamo loptu prema golu, a sve ostalo je različito. Igra se samo ljeti, a atraktivniji je po postizanju poena. Vrijedi ga doći pogledati", rekao je Dumenčić.

Ivan Dumenčić je s reprezentacijom Hrvatske bio svjetski prvak i tri puta europski. Uz ove zapažene uspjehe, osvojio je i brojne medalje na drugim natjecanjima. Njegovi sportski uspjesi bilježe se u pet zemalja i dva kontinenta. Rukomet je profesionalno igrao u Hrvatskoj, Kataru, Banjoj Luci, Istanbulu, Mađarskoj i Abu Dhabiju, a njegova bi se karijera uskoro mogla nastaviti u rukometnom klubu Nexe u Našicama.

"Vjerujem da svi sportaši vežu svoja lijepa iskustva sa svojim sportskim rezultatima. Mi smo u Istanbulu bili odlični. Samim time, i ti su nas ljudi bolje prihvaćali, mnogo je lakše steći prijateljstva. Lijepe uspomene vežu me i za Abu Dhabi. Život u ovim zemljama obogatio me kao čovjeka. Drago mi je da sam okusio život u zemljama drugačije kulture", rekao je Dumenčić.

Ivan Dumenčić - 1 Ivan Dumenčić - 7 Foto: Ivan Dumenčić

Želja za uspješnom sportskom karijerom nije spriječila Ivana Dumenčića da se ostvari na akademskom planu. Uz naporne treninge i s golemom željom da svoje ime zabilježi u sportskom svijetu, uspješno je završio fakultet. Uz sportsku karijeru diplomirao je na Veleučilištu Baltazar Zaprešić, a temu diplomskog rada ipak je povezao sa sportom. Na smjeru Projektni menadžment diplomirao je s temom "Organizacija rukometnog turnira na pijesku". To je ujedno bio i način da sport poveže i s vlastitim obrazovanjem.

Veleučilište Baltazar pružilo mu je i veliku potporu tijekom sportskih sezona u kojima je ipak malo više vremena morao izdvojiti na treninge. Danas, nakon završenog fakulteta, sretan je što je odabrao upravo taj studij.

"U vrijeme pisanja diplomskog rada živio sam u inozemstvu. Profesor mentor izašao mi je u susret i sve smo dogovore odradili putem Skypea, e-maila ili SMS-ova. U isto vrijeme počele su mi pripreme za svjetsko prvenstvo. Zadnju verziju rada predavao sam nekoliko sati prije svoje finalne utakmice na svjetskom prvenstvu. To je bilo zanimljivo i po povratku u Hrvatsku imao sam svega nekoliko dana da obranim taj rad i odmah nakon sam letio u Tursku. To je bila nova etapa života i profesionalne karijere".

Učenje je važno, a zapostavljanje obrazovanja je neodgovorno, ističe Dumenčić. Bez obzira na sportske uspjehe, smatra kako svaki sportaš treba gledati u budućnost.

"Studiranjem na pojedinim smjerovima, poput mog, projektni menadžer ili recimo komunikacijskog menadžmenta usvajaju se znanja koja su veoma važna za kasniju etapu života jer svi znamo da ne može svaki sport osigurati sportaša za cijeli života".

Koliko god ga volio, jasno mu je kako igra sport s kojim bez obzira na rezultate nije moguće financijski osigurati sebe ili čak buduće naraštaje. Važno je zato pronaći način na koji steći akademske vještine koje bi mogle pomoći u stvaranju budućeg posla. Ivan još ima vremena uživati u sportskoj karijeri, a kada se prestane baviti rukometom, preostaje mu cijeli niz znanja i vještina koje može upotrijebiti u poslovnom svijetu.

Sadržaj je napravljen u suradnji s Veleučilištem Baltazar Zaprešić.

Pročitajte i ovo OPG Mateja Hercigonja - 6 Karijera od mladosti Otvorila OPG s 18 godina i postala Vinska kraljica Lucija Ivanjko (Foto: Nova Studio) Upisi se bliže Izazov za Luciju! Može li srušiti 5 predrasuda o privatnom studiju?

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene