O privatnim studijima u Hrvatskoj, poznato je, svatko ima mišljenje. Kako je mišljenja mnogo, mi smo odlučili razgovarati s Lucijom Ivanjko, studenticom Veleučilišta Baltazar Zaprešić i pred nju stavili izazov rušenja pet najčešćih predrasuda. Lucijina priča pobija predrasude, evo kako.

Galerija Lucija Ivanjko (Foto: Nova Studio) Kao i većina studenata, Lucija na predavanja putuje javnim prijevozom (Foto: Nova Studio) Kao prednost na privatnim studijima istaknula je dobru komunikaciju s profesorima (Foto: Nova Studio) +1 Lucija je primjer koji dokazuje da je i tijekom studiranja na privatnom studiju moguće naći posao (Foto: Nova Studio)

Galerija Lucija Ivanjko (Foto: Nova Studio) Kao i većina studenata, Lucija na predavanja putuje javnim prijevozom (Foto: Nova Studio) Kao prednost na privatnim studijima istaknula je dobru komunikaciju s profesorima (Foto: Nova Studio) +1 Lucija je primjer koji dokazuje da je i tijekom studiranja na privatnom studiju moguće naći posao (Foto: Nova Studio)

 1. predrasuda: Privatni studij ne može si priuštiti bilo tko

Kao i većina studenata, Lucija Ivanjko na predavanja putuje javnim prijevozom. Često je prisutno mišljenje kako privatna učilišta i veleučilišta upisuju djeca imućnih roditelja. Međutim, u Lucijinu slučaju, priča je potpuno drugačija. Ona je odrasla u udomiteljskoj obitelji i ne koristi financijsku pomoć roditelja. Sada je apsolventica i iako je za svaku godinu studija morala izdvojiti novac, uspješno se snalazila svih godina. S 18 godina počela je i odgovorno upravljati svojim troškovima – uz pomoć stipendije i različitih studentskih poslova nije sve bajno, ali se može, priča nam Lucija. Financijska neovisnost i dobre organizacijske sposobnosti karakteristike su kojima se danas Lucija može pohvaliti. Kako je upisala smjer Projektni menadžment, te karakteristike sigurno će joj dobro doći.

2. predrasuda: Privatni studij upisuju samo oni koji žele imati ''papir''

Luciju ta predrasuda posebno ljuti jer zbog svog dosadašnjeg poslovnog iskustva zna da je najbitnije znanje. Svakako, diplomu želi imati u rukama, ali kaže kako za nju vlasništvo nad ''papirom'' nikada nije bio prioritet. Naglasak je oduvijek stavljala na stjecanje vještina za koje je znala da će u izabranoj profesiji biti neophodne. Također, tijekom studija Lucija se susretala s ljudima koji su već pri upisu imali razrađene poslovne planove, ali i s onima koji su imali dobro uhodane poslove. Kaže kako nikada nije bila okružena studentima koji ulažu minimalne napore i samo odrađuju zadano, već s onim studentima koji zaista žele više.

Lucija Ivanjko (Foto: Nova Studio) Kao prednost na privatnim studijima istaknula je dobru komunikaciju s profesorima (Foto: Nova Studio) Foto: Nova Studio

3. predrasuda: Za prolazak na ispitu dovoljno je učiti vrlo malo

Na spomen te predrasude Lucija se odmah sjetila svih neprospavanih noći prije polaganja određenih ispita. Tvrdi kako se ta predrasuda nikako ne može dokazati jer ''učiti malo'' ili ''učiti mnogo'' individualan je pojam. Kao posebnu prednost na privatnim studijima istaknula je dobru komunikaciju s profesorima i njihovu pristupačnost, što je često odlična pomoć prilikom pripremanja za prolazak na ispitu.

4. predrasuda: Studenti privatnih studija ne mogu pronaći posao

To je i prema rezultatima istraživanja provedenih u Hrvatskoj najčešća predrasuda. Zapravo, to je najčešći strah zbog kojeg se oni koji mogu birati češće odlučuju za studiranje na državnim fakultetima. Međutim, Lucija je ponovno primjer koji može dokazati suprotno. Tijekom studiranja radila je u računovodstvenom servisu, u kojem je imala odgovornosti kao i svaki drugi zaposlenik, a sada je asistent djetetu s posebnim potrebama u vrtiću. Iako je do posla u struci dijeli tek jedan korak, diplomiranje, uopće ne sumnja u pronalazak posla u kojem će moći pokazati svoje znanje i vještine.

5. predrasuda: Na privatnom studiju ne možeš iskusiti pravi studentski život

I studenti na privatnim studijima pohađaju predavanja. Svaka je pauza, naravno, prilika za upoznavanje, ispijanje kava i stjecanje prijatelja. Lucija je tijekom studija upoznala ljude s kojima se druži, izlazi, trenira i planinari. Sigurna je da će te osobe ostati dio njezina života i nakon završetka studija.

Vjeruje da svaka osoba koja se odlučuje na upis fakulteta ima tisuću pitanja, a Lucija im savjetuje da razgovaraju s drugima u svojoj okolini, istražuju i naravno slijede svoj instinkt. Prije upisa na Veleučilište Baltazar Zaprešić Lucija je pronašla istraživanje provedeno na razini Hrvatske u kojima su sudjelovali i studenti privatnih i državnih studija. Rezultati su pokazali kako većina ima spomenute predrasude, međutim, posebno ju je iznenadio zaključni rezultat, u kojem stoji da bi oni koji su završili privatni studij u većem postotku svoje iskustvo željeli ponoviti.

Vezani članci Prvi patent inteligentne odjeće potekao je iz Zagreba Studij koji će naše inovatore pogurati da se probiju na svjetsko tržište Stručni studiji prate poslovnu industriju iz svog sektora, pa tako i prilagođavaju svoje studijske smjerove potrebama na tržištu Jeste li vi jedan od njih? 5 tipova ljudi idealnih za upis stručnog studija

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju