Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Obratite pažnju na sljedeće: slovenski premijer Borut Pahor pohvalio se pred parlamentom kako je njegov dogovor s premijerkom Jadrankom Kosor najveći uspjeh slovenske diplomacije u posljednjih 18 godina!


No budimo realni, ništa još nije riješeno. Ekipa Nove TV posjetila je četiri pogranična sela u Istri oko kojih se vrti dio sukoba. Mještanima je puna kapa života na granici. Trebate li kruh i mlijeko, školovati dijete ili skočiti u vrt, nema problema, pripremite dokumente i pravac susjedna država. To je istarska svakodnevica u pograničnom području sa Slovenijom.

Vezani članci Cjepivo protiv koronavirusa, ilustracija Loše stanje kod susjeda: Imaju najveći broj potvrđenih dnevnih zaraza u skoro dva mjeseca Granični prijelaz, ilustracija Susjedi pojačavaju patrole na granici s Hrvatskom, u pomoć im stižu i policajci iz europskih zemalja

Prava hrvatsko-slovenska bura digla se oko 15 kuća u 4 sela, koja su Slovenci prisvojili. Mještane se ništa ne pita, iako imaju svoje želje. Tako nam je Fridarika Pribac iz Škudelina, rekla kako bi joj bilo lakše da se nalazi u Sloveniji, a ne u Hrvatskoj. Svaki dan je nova pogranična avantura za mještane, koji se ne osjećaju slobodnima. Susjedi su ponudili i alternativna rješenja, ako ih je, kažu, tko voljan slušati, a ono otprilike glasi da se proglasi slobodan teritorij, baš kao i 1954. godine, navode mještani. 'Moja kućica, moja slobodica', izreka je koju Istrijani s pogledom na Sloveniju, čini se, još dugo neće moći primijeniti.