Obavijesti Video Pretražite Navigacija
GLOBALNI PROBLEM

Božinović o zaštiti granice: "Situacija je pod kontrolom"

Aktualno Galerija Ministar Davor Božinović obilazio policiju na granici - 1 Ministar Davor Božinović obilazio policiju na granici - 1 Foto: Robert Fajt/Cropix Ministar Davor Božinović obilazio policiju na granici - 2 Ministar Davor Božinović obilazio policiju na granici - 2 Foto: Robert Fajt/Cropix Ministar Davor Božinović obilazio policiju na granici - 3 Ministar Davor Božinović obilazio policiju na granici - 3 Foto: Robert Fajt/Cropix Ministar Davor Božinović obilazio policiju na granici - 4 Ministar Davor Božinović obilazio policiju na granici - 4 Foto: Robert Fajt/Cropix +1 Ministar Davor Božinović obilazio policiju na granici - 5 Galerija 1/6 >>
Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ocijenio je u petak u Slunju da MUP na dnevnoj bazi analizira migrantsku politiku, razmješta snage, jača prisutnost na vanjskim granicama i ima rješenja kako bi vratio percepciju građana da je situacija ''apsolutno pod kontrolom''.

''Kada govorimo o migracijama, sigurnost u Karlovačkoj županiji nije niti u jednom trenutku bila narušena s obzirom da se gotovo i ne bilježe kaznena djela, a zabilježen je vrlo mali broj prekršaja za koje se sumnja da bi počinitelji mogli biti migranti'', kazao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović nakon sastanka s karlovačkom županicom Martinom Furdek-Hajdin i gradonačelnicom Slunja Mirjanom Puškarić.

Nakon obilaska policijskih službenika koji rade na zaštiti granice, ministar je istaknuo da je aktualna turistička sezona dosad prošla s najmanje zabilježenih kaznenih djela zbog ''planskog rada i fleksibilnog sustava koji u svakom trenutku može i nalazi rješenja koji su brojni i koji nisu jednostavni.''

Pročitajte i ovo Ilustracija Strava u Britaniji Dva ogromna psa masakrirala muškarca! Premijer najavio zabranu pasmine: "Ne radi se o šačici loše dresiranih pasa, to je obrazac ponašanja"

Pojasnio je da postupak registracije svakog ilegalno zatečenog migranta u policijskim postajama na području Karlovačke županije, smještenih u pravilu u središtu grada, stvara određenu percepciju građana koja će se riješiti premještanjem centra za registraciju u Dugom Dolu kod Krnjaka.

Dodao je i da razni akteri pokušavaju percepciju građana o nesigurnosti zbog povećanog broja migranata iskoristiti radi političke koristi.

''Nema nikakvog razloga za zabrinutost, niti će to bilo kome od tih aktera uspjeti jer kada govorimo o policiji siguran sam da imamo jednu od najefikasnijih policija u Europi'', kazao je.

Pročitajte i ovo Nesreća u Istri - 5 Utvrđuje se identitet Velika tragedija u Istri: U zapaljenom automobilu poginula su dva brata?

Božinović: Priželjkujemo sporazum o policijskoj suradnji sa Slovenijom

Upitan za slovenske ocjene kako u tu državu ulazi triput više migranata otkako je Hrvatska ušla u schengenski prostor, ministar je rekao da upućivanje takvih poruka iz jedne u drugu državu nije put rješenju. ''Jedini način je ostati human, poštivati zakone i ne dopustiti da to utječe na kvalitetu života država'', dodao je.

Govoreći o suradnji sa Slovenijom, Božinović je rekao kako priželjkuje sporazum o policijskoj suradnji kako bi se podigla razina zajedničkog postupanja prema migrantskoj populaciji, a dotaknuo se i očekivanja prema Frontexu.

''Od Frontexa očekujemo jedan značajan doprinos za sve one koji ne budu ispunjavali uvjete za međunarodnu zaštitu i za azil da na transparentan način organiziraju njihove povratke u sigurne zemlje odakle su došli'', kazao je.

Istaknuo je i da Europa mora biti aktivnija kada je u pitanju odnos prema afričkim i bliskoistočnim državama i naći načina da kroz preraspodjelu sredstava pomogne ljudima da ne napuštaju svoje zemlje u tolikom broju.

''Ovo je globali problem i siguran sam da će se generacije koje će nas naslijediti na našim poslovima i dalje baviti ovim pitanjem'', zaključio je.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene