Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska povoljnije odredište za investitore od Slovenije. Analiza je pokazala kako Hrvatska ima 170 posto više poticaja od Slovenije, te kako poduzetničke zone čine optimalne lokacije za investicije.


Rijetko dobru vijesti za slomljenu nam ekonomiju, donosi istraživanje jedne od vodećih hrvatskih tvrtki za poslovno savjetovanje, Sense Consulting  uspoređuje uvjete investiranja u Hrvatskoj i Sloveniji. Klijent, koji je poželio naći lokaciju za gradnju tvornice, nakon dobivene analize izabrat će jednu poslovnu zonu u Lijepoj našoj.

Vezani članci Istraživači dronom snimili velikog kita u Jadranu - 4 Veličanstveni gorostasni kit plivao uz brod, snimljen i dronom: "Okrenula se na bok, pokazala nam je trbuh" Koronavirus, ilustracija - 17 Jesu li opet pogriješili? Američki institut objavio nove dramatične procjene o broju umrlih za Hrvatsku

Zadatak tvrtke je bio usporediti poticaje i potpore u dvije zemlje, te nakon odabira države identificirati, odabrati i preporučiti lokaciju, koja će pružiti najpovoljnije uvjete za investiciju.  Prema novom Zakonu o poticanju investicija i unapređenju investicijskog okruženja investiranjem na prostoru hrvatskih županija s registriranom stopom nezaposlenosti preko 20 posto, može ostvariti i do 50 posto veći iznos bespovratnih poticajnih sredstava u odnosu na županije, gdje je registrirana stopa nezaposlenosti u rasponu od 10 do 20 posto.

>> Svjetska banka Hrvatskoj: Bez investicija nema ni rasta

Analizirale su se i poduzetničke zone, pa su od 334 postojeće zone u Hrvatskoj, klijentu su preporučene dvije, a na jednoj od tih lokacija uskoro će se početi graditi tvornica. U kojoj točno zoni i kakva točna tvornica, podatak je, koji je dio poslovne tajne, pa iako bismo htjeli, ne možemo ga s vama podijeliti, jer nam detalji nisu poznati. Iz Sense Consultinga još naglašavaju kako su regionalne i lokalne institucije prepoznale važnost investicije i ponudile opsežne i kvalitetne informacije.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook