Istraživanje je provedeno na 601 punoljetnom građaninu RH , u vremenskom razdoblju 22.1. do 23.1.2016.


Dnevnik NOVE TV donosi ekskluzivno istraživanje što građani misle o novom sastavu Vlade, tko je imao ključnu ulogu u odabiru ministara, koliko je ova Vlada reformska te hoće li Tihomir Orešković uspostaviti autoritet nad potpredsjednicima i ministrima. Isto tako i što misle o premijeru?

Vezani članci Slika nije dostupna Ante Šprlje je ponovno ministar pravosuđa Slika nije dostupna USPJEH OGOVORI SAM ZA SEBE Zdravko Marić ostaje ministar financija

Istraživanje je provedeno na 601 punoljetnom građaninu RH , u vremenskom razdoblju 22.1. do 23.1.2016.

O VLADI POZITIVNO

Premijer je predstavio Vladu, a građani su prema informacijama koje imaju većinom zadovoljni točnije njih 51 % je zadovoljno. Nezadovoljno je njih 40 %, a ne zna 9 %. Očekivano zadovoljstvo je izraženo kod birača Domoljubne koalicije i Mosta.

HRVATSKA SVE ZADOVOLJNIJA PREMIJEROM

Premijerom je nakon 30 dana od kad se pojavio na političkoj sceni zadovoljno 63 % birača, a nezadovoljno njih 32 %, dok ne zna njih 5 %. I to je porast u odnosu na 29.12. kada je mandatarom bilo zadovoljno njih 56 %, a nezadovoljno njih 34 % dok 11 % njih nije znalo.

OREŠKOVIĆ BOLJI OD MILANOVIĆA

Premijer Orešković bit će bolji od prethodnika, to misli 53 % ispitanika, a da će biti podjednaki misli njih 25 %. Njih 17 % misli da će premijer biti lošiji. Ne zna, njih 6 %.

VEĆINA SMATRA: KARAMARKO JE SASTAVIO VLADU

No većina ispitanika misli da je ključnu ulogu u odabiru ministara imao Tomislav Karamarko, točnije njih 46 %, da je premijer odlučivao misli 19 %, a Božo Petrov njih 10 %. Da su sva trojica odlučivala misli 12 %, a da je to netko treći misli 3 % dok 10 % ne zna. Samo birači HDZ-a misle da je Orešković imao ključnu ulogu, točnije njih 33 %, a birači MOSTA misle da je Karamarko bio ključna osoba. To misli njih 50 %, te 66 % birača koalicije Hrvatska raste. I ostali birači i oni koji nisu glasali, njih više od 40 %, misli da je Karamarko bio najvažniji u odabiru ministara.

U BANSKIM DVORIMA KLJUČNU ULOGU IMAT ĆE – TOMISLAV KARAMARKO

Završnu riječ pri donošenju odluka u Vladi imat će Tomislav Karamarko i to misli 48 % birača, da će to biti premijer misli 29 % birača, a da će Božo Petrov biti najvažniji to misli 8 % birača. Da će sva trojica donositi odluke misli 11 % birača, a netko drugi samo 1 %. Ne zna pak 3 % birača.
44 % birača HDZ-a misli da će Oreškovićeva biti zadnja , no 51 % birača Mosta misli da će Karamarkova riječ biti presudna. Dok samo 8 % MOST-ovih birača misli da će Božo Petrov imati završnu riječ.PRIČALI O REFORMAMA, A VLADA ĆE IPAK BITI REFORMSKA

Većina građana misli da će Vlada ipak biti reformska i da će ono o čemu su pričali i provesti. To misli njih 56 %, dok njih 40 % ne misli da će biti reformska. Ne zna njih 4 %. HDZ-ovi birači većinom misle da će biti reformska, a zanimljivo je, iako su pričali i nametnuli reforme, 59 % birača MOST-a misli da će vlada i biti reformska. Ali ima i njih 40 % koji misle da to neće biti tako.

KOALICIJA I VLADA ODRADIT ĆE 4 GODINE

Većina je uvjerenja da će ova koalicija, pa time i vlada, odraditi mandat od 4 godine. To misli 69 % birača, a da će se raspasti prije, misli 28 % birača. Ne zna njih 3 %. Još 29.12. u opstanak vlade od 4 godine vjerovalo je 64 % birača, a da će se raspasti prije, mislilo je 31 % birača. Nije znalo njih 5 %.