Potrošnja plavog dizela u Hrvatskoj je pod strogim nadzorom, jer je oslobođen plaćanja trošarina, a kako je moguće da netko sustavu iza leđa organizira ovako veliku prijevaru, istražila je reporterka Dnevnika Nove TV Marina Bešić Đukarić.


Policija je u petak nekoliko puta ponavljala kako je riječ o iznimno kompleksnoj akciji, kako je u cijelu priču uključeno više trgovačkih društava, otkrivena je krivotvorena poslovna dokumentacija, fiktivna prodaja plavog dizela i fiktivna kupovina eurodizela.

Ono u što smo se i sami uvjerili na terenu jest da se na istom zemljištu nalaze i benzinska crpka i sporno postrojenje, pretpostavlja se da je osumnjičeni vlasnik te tvrtke dio svog poslovanja čak i radio legalno, zbog čega možda i nije bio sumnjiv.

Moguće je da je plavi dizel nabavljao i iz inozemstva, predstavnici Carine su nam rekli kako se ovim ilegalnim poslom i bave upravo međunarodne kriminalne organizacije, a da jedan krak vodi prema ovom slučaju.

Podsjetimo, Osječko-baranjska policija i Carina u okolici Đakova otkrili su pravu ilegalnu tvornicu naftnih derivata. Od početka godine do kraja srpnja u njoj je prerađeno milijun i pol litara plavog dizela, koji je, u dobro organiziranom lancu, na tržištu prodavan kao euro-dizel.

Ova porezna prijevara državnom je proračunu nanijela višemilijunsku štetu. Osumnjičeni su uhićeni i privedeni istražnom sucu.