452798
452798
452798
452798
452798

Policija otkrila dosad najmoderniju ilegalnu tvornicu eurodizela, privedene četiri osobe

  • , 07.10.2016., 13:43
  • Autor:
  • komentara

Od plavog dizela proizvodili su eurodizel, zbog čega je osumnjičeno deset osoba, a privedene su četiri osobe.

 
 
 
 
Ilegalna tvornica eurodizela kod Đakova (Video: Vijesti u 17h)
Ilegalna tvornica eurodizela kod Đakova (Video: Vijesti u 17h)

Osječko-baranjska policija, u suradnji s Carinom, otkrila je najsofisticiraniju do sada ilegalnu tvornicu za proizvodnju eurodizela. Tvornica se nalazi u okolici Đakova.

Razotkriven je i dobro organizirani lanac krijumčara i proizvođača dizela, osumnjičeno je 10 fizičkih i četiri pravne osobe, a četiri osobe su privedene. Gorivo su proizvodili od plavog dizela i prodavali ga određenim benzinskim crpkama.

Samo ove godine "oprali" su 1,5 milijuna litara plavog dizela, zbog čega je proračun na ime trošarina i pripadajućeg PDV-a oštećen za pet milijuna kuna, a procjene govore da bi se iznos mogao popeti na 10 milijuna kuna. Policija je priopćila da je jedna od osumnjičenih osoba pretvaranjem plavog dizela u eurodizel kroz svoja trgovačka društva društva izbjegao plaćanje više od tri milijuna kuna trošarina za promet naftnim derivatima, a fiktivnom kupovinom eurodizela izbjegao je plaćanje PDV-a u iznosu većem od milijun kuna.

Zapečaćeno je pet benzinskih postaja i skladišta u Osječko-baranjskoj, Brodsko-posavskoj, Virovitičko-podravskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji. Istraga se širi i na 2015. i 2014. godinu.

Sam laboratorij u kojemu se pravilo gorivo vrhunski je opremljen i pokazuje da je uloženo mnogo novca (više milijuna) i stručnog znanja.

Otpad od ilegalne proizvodnje osumnjičene osobe zakopavale su u zemlju, zbog čega je u cijelu priču uključena i Inspekcija za zaštitu okoliša, jer je i u tom smislu počinjena šteta.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se