Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Embargo na službene podatke

Istraženo: Postoji embargo na podatke o nezaposlenosti?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Žalosno je da se ti podaci pokušavaju sakriti, ali istina ostaje: 317 tisuća nezaposlenih!

Očito da postoji embargo na objavu podatka o nezaposlenosti. To je podatak koji se uobičajeno objavljivao godinama do desetog u mjesecu. HZZ bi objavio taj podatak i na tiskovnoj konferenciji detaljno objasnio, čak i onda kada je nezaposlenost bila 420 tisuća 2002. godine. Drugi mjesec zaredom imamo isti problem, sve kasnije i kasnije dolazimo do tih podataka. Danas je već 16. i još nemamo službene podatke o nezaposlenosti. Neslužbeno se govori o 317 tisuća nezaposlenih, najvećoj nezaposlenosti od 2005. godine. Najveća je nezaposlenost u Splitsko-dalmatinskoj županiji gdje je svaki trinaesti nezaposleni a podaci pokazuju da je više nezaposlenih žena nego muškaraca.

Pročitajte i ovo Ilustracija Unatoč sankcijama Ruska nafta na američkim benzinskim postajama: Je li SAD licemjerno našao način kako zaobići embargo? Nafta - 1 zabrana tankera preko luke Srbija ostaje bez ruske nafte koja stiže preko JANAF-a: Sankcije stigle u susjedstvo

Najžalosnije je da se ti podaci pokušavaju sakriti od javnosti. ali istina će ostati takva kakva je: da je 317 tisuća nezaposlenih. Nad tim podatkom ne treba likovati. Treba početi raditi i treba vidjeti da li će iz mjeseca u mjesec taj podatak rasti. Ali i ono opasno je svako mjesto zaposlenih jer treba dvostruko više vremena i novca da bi se vratilo jedno radno mjesto koje je već jednom izgubljenom.

Gospodarstvenici osim nezaposlenosti upozoravaju kako je ova zemlja opterećena porezima, kako nitko nikome ne plaća, da su krizni porez i veći PDV doveli do smanjenja potrošnje, da su im novac iz džepa uzeli za potrošnju i krpanje rupa u proračunu, a nisu napravili niti jedan iskorak, nisu ništa napravili da spase ova radna mjesta. Svi oni upozoravaju da su odmah potrebni energični koraci Banskih dvora kako bi se spasila radna mjesta.

Prava bomba bi mogla biti neuspjela privatizacija brodogradilišta

Vlada se boji da oštrim rezovima ne izazove socijalni bunt. Može se Vlada bojati ali je sigurno da novca nema. Svi oni koji misle tražiti svoj novac i protestirati zapravo nemaju što tražiti ovdje na Markovom trgu. Koliko god to surovo zvučalo, novca jednostavno nema. Mjesecima, rečeno jednostavnim rječnikom, funkcioniramo na hladnom pogonu. Plaćaju se plaće, mirovine, ono najvažnije za funkcioniranje države, ove godine treba još i vratiti kredite. Mi zapravo iz mjeseca u mjesec jedemo sami sebe.

A prava bomba bi mogla biti neuspjela privatizacija brodogradilišta. Pet škverova bi se zatvorilo, deseci tisuća radnika završili bi na Zavodu za zapošljavanje. Najgore za Banske dvore, na naplatu bi došlo 13 milijardi kuna koje banke mogu aktivirati u svakom trenu kojih u Vladi nemaju i čega se svaki dan u ministarstvu financija pribojavaju. Sve to događa se u žalosnoj činjenici da one najvažnije podatke, koje nitko ne frizira i kojih smo svi svjesni, a to je broj nezaposlenih, netko pokušava sakriti misleći da će sakriti surovu istinu da je svaki dan sve više nezaposlenih.

Vlada: To su špekulacije i insinuacije

Vladin Ured za odnose s javnošću reagirao je večeras na medijske špekulacije da Vlada prijeći objavu podataka o nezaposlenosti, ističući kako je riječ o insinuacijama.

'Najodlučnije odbacujemo insinuacije i špekulacije, o tome da Vlada Republike Hrvatske prijeći objavu podataka o kretanju nezaposlenosti u Republici Hrvatskoj', navodi se u priopćenju Ureda za odnose s javnošću Vlade RH.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene