Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Još od veljače različite državne službe pregledavaju dokumentaciju Sveučilišta, a u proces se uključio i MUP.


Uz inspekciju rada koja se već neko vrijeme intenzivno bavi provjerom honorarnih ugovora djelatnika sveučilišnih službi, u istragu u Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu ovih se dana uključila i policija. Policijska uprava zagrebačka zatražila je od rektora dostavu “još nekih dokumenata”, navodno u svrhu kriminalističke obrade. Rektor na odlasku, Aleksa Bjeliš nije htio komentirati nastalu situaciju.

Pobuna sveučilišta: Zakon su pokušali donijeti u tajnosti

Vezani članci Vozačica se zabila u obiteljsku kuću Prebrzo vozila pijana i bez vozačke pa uletjela u kuću koja se zamalo srušila na nju Mula iz Brazila - 2 Otkriveno kako je na Tuđmanu "pala" Brazilka: "Ono što je ustvari probudilo sumnju..."

Rektor Bjeliš nije želio davati izjave, no kako doznaje Jutarnji list, problematičnost honorarnih ugovora dovela je Građevinski i Kineziološki fakultet te Muzičku akademiju do astronomskog poreznog duga od oko 46 milijuna kuna.

Sve su tri sastavnice Sveučilišta imale u angažmanu vanjske suradnike. Zbog promjene obračuna, dug Građevinskog fakulteta prema Poreznoj narastao je na 28 milijuna kuna, Kineziološki fakultet kreće se oko 10 milijuna, a Muzička akademija ima dugovanje od 8 milijuna kuna.

Ovih im je dana stiglo drugostupanjsko rješenje Porezne uprave. Iako oba fakulteta i Akademija razmišljaju o upravnom postupku, to ne odgađa naplatu poreznog duga.

Nova istraga počela je još u veljači. Inspekcija rada imala je zadatak prekopati kompletnu radnu dokumentaciju stotinjak djelatnika zaposlenih u Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu.

Zaposleni službenik u zgradi Rektorata na Trgu maršala Tita, uz ugovor o radu na neodređeno i mjesečna primanja od 8.100 kuna bruto, za dodatni posao koji obavlja prima i dodatni mjesečni honorar. Iznosi koje je inspektor zatekao su različiti, kao i obim poslova zbog kojih su djelatnici angažirani.

Neslužbeni navodi pokazuju da izvještaj u inspekciji rada o tome o kojem je broju honorarnih ugovora i njihovoj ukupnoj vrijednosti riječ još nije završen. Inspektor koji vodi slučaj trenutačno je na bolovanju.

Izabran novi rektor Sveučilišta u Zagrebu: Damir Boras naslijedio Aleksu Bjeliša

Rektorat je pozvao medije na press konferenciju, a u pozivu navode kako će 'predstavnici medija biti informirani o zahtjevu Policijske uprave zagrebačke za dostavom podataka od Sveučilišta'.

Dopis policije i inspektor rada nisu jedini koji su u zadnje vrijeme uštetali u Sveučilište. Financijska inspekcija započeta još 2009. po fakultetima i akademijama dobila je uvid u niz autorskih ugovora na temelju kojih su fakulteti realizirali vanjsku suradnju.

Sveučilištu je zbog tih problema ovih dana stiglo drugostupanjsko rješenje Porezne uprave, nakon žalbi dvaju fakulteta i jedne akademije na prvoprimljeno porezno rješenje vezano uz plaćanje poreza na dohodak i ostalih javnih davanja.

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju