Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Uključio se i MUP

Istraga Sveučilišta u Zagrebu: Tri fakulteta državi duguju 46 milijuna kuna!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Još od veljače različite državne službe pregledavaju dokumentaciju Sveučilišta, a u proces se uključio i MUP.

Uz inspekciju rada koja se već neko vrijeme intenzivno bavi provjerom honorarnih ugovora djelatnika sveučilišnih službi, u istragu u Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu ovih se dana uključila i policija. Policijska uprava zagrebačka zatražila je od rektora dostavu “još nekih dokumenata”, navodno u svrhu kriminalističke obrade. Rektor na odlasku, Aleksa Bjeliš nije htio komentirati nastalu situaciju.

Pročitajte i ovo Ilustracija zločinačko udruženje Dvojac morskim putem krijumčario marihuanu iz Crne Gore, vrijednost droge oko 600.000 eura Policija, ilustracija Drama na Črnomercu Lažno prijavio da je ispred trgovačkog centra postavljena bomba: Policija ga uhvatila

Pobuna sveučilišta: Zakon su pokušali donijeti u tajnosti

Rektor Bjeliš nije želio davati izjave, no kako doznaje Jutarnji list, problematičnost honorarnih ugovora dovela je Građevinski i Kineziološki fakultet te Muzičku akademiju do astronomskog poreznog duga od oko 46 milijuna kuna.

Sve su tri sastavnice Sveučilišta imale u angažmanu vanjske suradnike. Zbog promjene obračuna, dug Građevinskog fakulteta prema Poreznoj narastao je na 28 milijuna kuna, Kineziološki fakultet kreće se oko 10 milijuna, a Muzička akademija ima dugovanje od 8 milijuna kuna.

Ovih im je dana stiglo drugostupanjsko rješenje Porezne uprave. Iako oba fakulteta i Akademija razmišljaju o upravnom postupku, to ne odgađa naplatu poreznog duga.

Nova istraga počela je još u veljači. Inspekcija rada imala je zadatak prekopati kompletnu radnu dokumentaciju stotinjak djelatnika zaposlenih u Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu.

Zaposleni službenik u zgradi Rektorata na Trgu maršala Tita, uz ugovor o radu na neodređeno i mjesečna primanja od 8.100 kuna bruto, za dodatni posao koji obavlja prima i dodatni mjesečni honorar. Iznosi koje je inspektor zatekao su različiti, kao i obim poslova zbog kojih su djelatnici angažirani.

Neslužbeni navodi pokazuju da izvještaj u inspekciji rada o tome o kojem je broju honorarnih ugovora i njihovoj ukupnoj vrijednosti riječ još nije završen. Inspektor koji vodi slučaj trenutačno je na bolovanju.

Izabran novi rektor Sveučilišta u Zagrebu: Damir Boras naslijedio Aleksu Bjeliša

Rektorat je pozvao medije na press konferenciju, a u pozivu navode kako će 'predstavnici medija biti informirani o zahtjevu Policijske uprave zagrebačke za dostavom podataka od Sveučilišta'.

Dopis policije i inspektor rada nisu jedini koji su u zadnje vrijeme uštetali u Sveučilište. Financijska inspekcija započeta još 2009. po fakultetima i akademijama dobila je uvid u niz autorskih ugovora na temelju kojih su fakulteti realizirali vanjsku suradnju.

Sveučilištu je zbog tih problema ovih dana stiglo drugostupanjsko rješenje Porezne uprave, nakon žalbi dvaju fakulteta i jedne akademije na prvoprimljeno porezno rješenje vezano uz plaćanje poreza na dohodak i ostalih javnih davanja.

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene