Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Moraju biti besprijekorni"

Tko će biti novi ustavni suci? I što je s veleposlanicima koje nemamo u nizu država? "Milanović je uskratio potpis..."

Aktualno Galerija Ivan Malenica, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, ministar pravosuđa i uprave Foto: DNEVNIK.hr Politički dogovori - 1 Politički dogovori - 1 Foto: DNEVNIK.hr Politički dogovori - 2 Politički dogovori - 2 Foto: DNEVNIK.hr Politički dogovori - 3 Politički dogovori - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Politički dogovori - 4 Galerija 1/5 >>
U petak istječe mandat desetero ustavnih sudaca. Novi još nisu izabrani, a krajnji rok za to je prosinac. Za izbor je potrebna dvotrećinska većina. Priču je istražila reporterka Dnevnika Nove TV Petra Buljan.

Za desetero sudaca Ustavnog suda mandat završava u petak pa se postavlja pitanje tko će biti novi suci.

Novi nisu izabrani, pa će na Ustavnom sudu automatski zasjedati još pola godine. Sve do javnog poziva kojim će biti izabrani novi.

"Postoji mogućnost da poziv bude raspisan sljedeći tjedan, ali ostavit ćemo još neko vrijeme da vidimo kad ćemo raspisati taj poziv da bude transparentan", rekao je HDZ-ov Ivan Malenica, predsjednik odbora za Ustav.

Pročitajte i ovo Ivan Malenica i Arsen Bauk Otkrili što očekuju Dva bivša ministra o novom Saboru: "Mislim da će sve završiti kao s Mostom 2017. godine"

Razgovori s oporbom trebali bi krenuti idućeg tjedna, a kako je za izbor potrebna dvotrećinska većina, i oni će imati svoje uvjete.

"Suci će morati biti besprijekorni, posebno što se tiče njihovog viđenja ljudskih prava, prava manjina i svih prava. Nastojat ćemo i objektivnost prema Vladi imaju jer se njihove odluke također preispituju", tvrdi SDP-ov Arsen Bauk.

Profesor Ustavnog prava koji još ne otkriva ima li takve ambicije upozorava da sve mora biti riješeno do početka prosinca.

"Do prosinca mora biti provedena kompletna procedura, to je jedini način da se omogući normalno i neometano funkcioniranje suda za naredno razdoblje", upozorio je profesor Ustavnog prava Mato Palić.

Normalnog funkcioniranja nema u diplomaciji. Dogovor između dva brda ondje nije urodio plodom. Trenutačno nemamo veleposlanike u nizu država.

"Milanović je uskratio svoj potpis, njega to posebno ne zanima, nije pokazao volju, odnosno pokazao je, al na način koji nama nije prihvatljiv", kaže HDZ-ov Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović - 2 Upozorenje Milanoviću Pravni stručnjaci o potezima Ustavnog suda: "Ako se ovakvo ponašanje nastavi, ne bi me čudilo da ponište odluku o datumu izbora"

"Uvijek je bolje ako imamo kadar nego da ga nemamo, ali koji put...", neodređen je bio Emilio Marin, predsjednik Hrvatskog diplomatskog kluba, nakon pitanja o tome može lli država na neki način patiti zbog nedostatka kadra.

Dogovor je to koji je u slijepoj ulici već četiri godine. I dok su veleposlanike zamijenili otpravnici poslova za Ustavni sud druge opcije osim dogovora nema.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene