Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tko putuje Istrom, nema sumnje da bi zastao odmoriti se uz vrhunske delicije. Ovčji, kozji, s tartufima, maslinama... mogli bismo nabrajati dugo... riječ je naravno o istarskom siru!


Od hobija do ozbiljne proizvodnje. Vedran je lani otvorio obiteljsko gospodarstvo i nije požalio. 'Radimo vlastitu preradu. Mlijeko ne čeka, odmah se prerađuje, nema gubitka kvalitete, ni u transportu, ni vremenski', ispričao je.

Vezani članci Kobasica, ilustracija Provjerite zalihe! S tržišta se povlači kranjska kobasica, može predstavljati rizik po zdravlje potrošača Plenković otvorio dionicu Istarskog ipsilona Plenković otvorio dionicu Istarskog ipsilona, prije toga ga iznenadio gradonačelnik Buzeta: "Ovo nije uobičajeno..."

Na godinu proizvede više od tone sira. Osim što počasti prijatelje, proizvod plasira na domaćem tržištu. No nerijetko sir otputuje i preko granice. 'Znamo da je sir išao u Francusku, Nizozemsku, Englesku, razne krajeve svijeta, Ameriku', tvrdi Vedran.

Delicija je to koja može stajati uz bok i ostalim autohtonim istarskim proizvodima. A koja se dosad nije jednako isticala. Najtraženiji su oni sirevi s tartufima, u vinu ili maslinovom ulju.

Za najskupljeg, onog s tartufima, valja izvojiti čak 210 kn po kilogramu. Dok za ovčiji ili pak najjeftiniji kravlji, 150, odnosno 50 kuna. No cijena, ni domaćim ni stranim gostima nije bila presudna. Već okus!

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.