Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Upozoravali su institucije

'SLOVENCI SU UVIJEK IGRALI PRLJAVO' Istarski ribari nadaju se izlasku iz arbitraže

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Upozoravali smo, ali evo, političari nisu slušali, uvijek su oni najpametniji', poručuje predsjednik Udruge profesionalnih ribara.

Dan nakon što je u javnost procurila informacija o lobiranju u postupku o morskoj granici između Hrvatske i Slovenije, istarski ribari uopće nisu šokirani. Kažu da Slovenci i na moru igraju prljavo. Nadaju se izlasku iz arbitraže te da će ovaj skandal uzdrmati politički vrh.

Pročitajte i ovo Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj Granica Hrvatske i Slovenije - 4 nategnuti odnosi Slovenija se oglasila o hrvatskom ulasku u Schengen, spominje arbitražu: "Zadatak svake vlade je zaštititi nacionalni interes"

'Mi imamo puno iskustva sa Slovencima i oni su uvijek na terenu igrali prljavo', rekao nam je predsjednik Udruge profesionalnih ribara Daniele Kolec, a ribar Tonči Trevižan kaže da su već upozoravali na cijelu sitaciju.

'Upozoravali smo da spor sa granicom sa Slovenijom treba malo ozbiljnije razmatrati, da nije to samo 20 ribara kojima će biti ugrožena egzistencija, nego da su tu neki veći interesi', rekao je Tonči. Na to su upozoravali i nadležne institucije, no nije bilo sluha.

'Ovo više nije pitanje Hrvatske i Slovenije, očekujem reakciju Međunarodnog suda'

'Upozoravali smo, ali evo, političari nisu slušali, uvijek su oni najpametniji, oni sve znaju i sad ono odjednom oni su šokirani što se to dešavalo? A ja tvrdim da su oni to već znali dugo', složio se Kolec.

Informacije o „prljavim igrama" poznate mjesecima

Informacije o lobiranju, kažu, kruže već mjesecima. Tvrde kako Slovenci imaju veći interes, poput izlaza na more, ali i bušenja nafte i plina.

U Sloveniji pale ostavke zbog tajnih razgovora o arbitraži koji su procurili u javnost

Prema zahtjevima Slovenije, Hrvatska bi trebala ustupiti 113,4 četvornih kilometara teritorijalnog mora. O cijelom slučaju danas su progovorili i slovenski ribari. Istarski ribari traže da granica ostane tamo gdje je dosad bila ili da slučaj završi na Međunarodnom sudu pravde mora u Hamburgu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene