Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministar Zmajlović zadovoljan

ISKORIŠTENI SVI POTICAJI Prodan i 10.000 aparat A+++ energetske kategorije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović izrazio je u četvrtak zadovoljstvo odazivom građana na akciju sufinanciranja kupnje energetski učinkovitih A+++ kućanskih uređaja, u kojoj je jutros prodan i desettisućiti uređaj, te je najavio održavanje slične akcije i iduće godine.

Država je s 800 kuna sufinancirala kupnju A+++ kućanskih uređaj i za to je osigurala 8 milijuna kuna, odnosno subvencionirala je kupnju 10 tisuća takvih uređaja. Javni je poziv bio raspisan 3. lipnja i od tada je 10 tisuća kupaca iskoristilo mogućnost sufinanciranja, a najviše se kupovalo perilice rublja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tri glavna cilja 'U energetsku učinkovitost uloženo više od 2,5 milijardi kuna' Slika nije dostupna Nestat će sve za dan? TOTALNA NAVALA Građani tijekom jutra razgrabili 5 od 10 tisuća A+++ uređaja s poticajem od 800 kuna

"Zadovoljni smo akcijom, danas je prodan i desettisućiti uređaj. Drago mi je da su građani vidjeli koristi od ove akcije za kućne budžete kroz smanjenu potrošnje energije, ali i korist za okoliš, a to nam je bio i krajni cilj", rekao je Zmajlović novinarima.

Najavio je nastavak sličnih akcija i u idućoj godini kako bi se pridonijelo poboljšanju energetske učinkovitosti.

Veliki interes za sufinanciranje kupnje A+++ kućanskih uređaja

Program sufinanciranja zajednički su pokrenuli Ministarstvo zaštite okoliša i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, na temelju nacionalne Strategije energetske učinkovitosti te Trećeg nacionalnog akcijskog plana energetske učinkovitosti. Namjera je ovog programa da se prilikom zamjene ili kupnje novih uređaja, građani u startu odluče za one najučinkovitije uređaje na tržištu. Time će ostvariti uštedu energije, uštedu troškova grijanja i vode te očuvati okoliš.

Tako je od građana koji su sudjelovali u kupnji uređaja uz poticaj njih 51 posto zamijenilo svoj uređaj stariji od šest godina, a za 37 posto je ta kupnja bila prva kupnja takvog uređaja. Najveći broj uređaja kupljen je u Zagrebu, zatim u Primorsko-goranskoj županiji i Splitsko-dalmatinskoj, a čak 90 posto kupljenih uređaja bile su perilice rublja. Stavljanjem u funkciju tih 10.000 uređaja ukupno će se uštedjeti energije 1.006.179 kWh električne energije i spriječiti 235 tona emisija CO2. To otprilike odgovara godišnjoj potrošnji električne energije za 73 kućanstava ili godišnjoj potrošnji vode za 166 kućanstava, izvijestilo je, uz ostalo, Ministarstvo zaštite okoliša. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene