Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Uspio sam''

Hrvati mahom 'bježe' u njegovu zemlju, on je doselio u Hrvatsku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Da mladi iz Hrvatske, posebice Osijeka i Slavonije, odlaze trbuhom za kruhom i boljim životom u Dublin i druge irske gradove, to više nije vijest. Ali jest kada Irac dođe živjeti i raditi u Hrvatsku.

Paul O'Grady već 15 godina živi u Hrvatskoj, a svojim životnim i profesionalnim iskustvom predstavlja antipod današnjem iseljavanju mladih iz Slavonije u Irsku, najčešće u metropolu Dublin.

Pročitajte i ovo Mladi muškarac (Ilustracija: Gulliver/Thinkstock) Našao dobar posao Hrvat u Irskoj: Nedeljko je zadovoljan, tjedno mu sjedne 500 eura i ima važnu poruku Fitness instruktorica, ilustracija (Getty Images) Daje novu šansu Hrvatskoj i sebi Splićanka koja se nakon tri godine vraća iz Irske: "Jednog dana rekla sam 'ma, kvragu i sve!' U Irskoj imaš priliku i bit će ti pružena, ali..."

"Preselio sam se iz Dublina u Hrvatsku 2002. godine. Sa suprugom, koja je inače iz Pule, i djecom, živim u Vodnjanu. Došao sam jer smatram da je ovdje bolja kvaliteta života. Ako novac nije najvažniji motiv u životu, onda Hrvatska doista može biti ugodna zemlja za življenje. Da je lako, nije, ali na život treba gledati pozitivno. Zato održavam predavanja i radionice za učenike ", priča O'Grady za Glas Slavonije.

"Čovjek mora ostati pozitivan"

Svjestan je da svi krajevi Hrvatske nisu jednako razvijeni i da nije isto živjeti u Istri i Slavoniji.

Slavonija je podnijela veliku žrtvu u Domovinskom ratu, zato joj treba pomoći da ide dalje tako da život u ovom dijelu Hrvatske postane kvalitetan. No, ne smijemo samo čekati, nego sami moramo nešto poduzeti. Ni meni nije bilo lako kada sam došao u Hrvatsku. Nisam znao jezik, nisam imao novca, ni stan, ni kontakte, ali uspio sam. To znači da je moguće, ali prije svega čovjek mora biti pozitivan. Tu posebno mislim na mlade i zato sam došao kako bih tu poruku prenio mladim Osječanima”, kaže Paul O'Grady.

"Nije ni u Irskoj lako"

Svjestan je da mladi iz Hrvatske masovno odlaze u Irsku. No, upozorava, nije ni tamo lako, i dodaje: “Potrebno je mnogo rada i truda te profesionalnog odnosa prema poslu. I Irci su nekada masovno odlazili u Ameriku, no kada je Irska gospodarski ojačala, mnogi su se vratili kući. Nadam se da će tako biti i u Hrvatskoj”.

Rođen je 1975. godine u Dublinu, maturirao je na Blackrock College Dublin kao jedan od najboljih, diplomirao je, a potom završio master studija arhitekture pri University College Dublin, prošao brojne specijalizacije iz psihologije, poduzetništva, menadžmenta, ima više od 12.000 sati poduke iz engleskog jezika, novinar je i vlasnik i direktor tvrtke Celtis Leadership Education and ocahing, osnivač i vlasnik plesne škole Irish Maiden, autor knjige “Ja tata iz Irske” (2012.), organizator festivala St. Patrick's day, osnivač udruge Hrabrost za djecu i mlade s posebnim potrebama, bavi se izvozom maslinovog ulja, autor brojnih projekata.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene