Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Splitski invalidi najavili su tužbu tešku čak 10 milijuna kuna protiv gradske tvrtke 'Promet', koja je prema njihovom izračunu u posljednjih 11 godina na njima nelegalno i nepošteno zarađivala. Ako dobiju cijeli iznos, namjeravaju uplatiti u fond za pomoć djeci s invaliditetom.


Stopostotni invalid Nenad Gaćina svakodnevno muku muči s pronalaskom slobodnog parking mjesta. Vozila parkirana na mjestu rezerviranom za invalide na parkiralištu na splitskoj Rivi od kojih niti jedno nema dozvolu za to, uobičajena je slika, kaže Nenad. 'Na naša mjesta uvijek parkiraju ljudi koji uopće nemaju ni oznake ni znaka, dapače. A još nam i naplaćuju parkiranje, to je jedini grad u Hrvatskoj koji to radi', kaže Nenad Gaćina, predsjednik SDUSO.

Neovlašteno parkiranje drugih vozila

Vezani članci Fail (Foto: Screenshot/YouTube) Tko je čarobnjak za volanom? Udario dva automobila na parkingu iako je bilo pregršt mjesta Loše parkiranje (Foto: thechive.com) - 4 Kazne za loše parkiranje trebale bi biti mnogo veće, neki vozači zaslužuju zatvor

Udruge upozoravaju da koncesionar, poduzeće 'Promet', nelegalno zarađuje naplaćajući parkiranje na mjestima rezerviranima za invalide, odnosno ne priječi neovlašteno parkiranje drugih vozila na ovim mjestima. U borbi za prava invalida, udruga 'Pino' najavljuje tužbu protiv 'Prometa'. 'Iz razloga što je u proteklih 11 godina naplatio oko 10 milijuna kuna naplaćujući parkiranje građanima i invalidima na mjestima obilježenima za parkiranje invalida, a za što nije imao zakonsko pravo', kaže Petar Periš iz Udruge za prijevoz invalida i nemoćnih osoba 'Pino'

'Sva sredstva u humanitarne svrhe'

Iz 'Prometa' danas nisu željeli komentirati najavu tužbe. Ukoliko udruge dobiju sudski spor sav novac bi, kažu, išao u humanitarne svrhe. 'Sva sredstva iz te tužbe koja se dobiju, bit će namijenjena za uređenje splitskih osnovnih škola za djecu sa posebnim potrebama jer u ovom trenutku u Splitu je samo jedna osnovna škola prilagođena djeci sa posebnim potrebama', kaže Periš. Iako prema važećoj regulativi, broj parkirališnih mjesta rezerviranih za invalide iznosi 5 posto od ukupnog kapaciteta, to očito ne vrijedi i za splitske invalide.

Veliko 'Prometovo' parkiralište u Vukovarskoj ulici ima kapacitet od 320 mjesta, a samo su 2 obilježena za invalide, premda bi ih po Zakonu trebalo biti 16. Iako se često govori o socijalizaciji invalida, učinjeno nažalost, ne ide tome u prilog.