Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Presuda za Herceg-Bosnu

Intervju s Nikom Pinter, odvjetnicom generala Slobodana Praljka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uoči izricanja nepravomoćne presude šestorici Hrvata iz političkog i vojnog vrha Herceg-Bosne, Ivana Petrović je u Den Haagu razgovarala s odvjetnicom generala Slobodana Praljka Nikom Pinter.

Odvjetnici optuženih su, nazovimo to tako, umjereni optimisti. Sutra će biti presuda u jednom velikom megapredmetu, najvećem predmetu koji je izvođen i suđen na tribunalu u Haagu i predmetu koji je duboko povezan s predmetom Oluja na način da je isti konstrukt i da je ista platforma, točnije Brijunski transkripti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zbog izuzeća jednog suca Haag odgodio izricanje presude Šešelju na neodređeno Slika nije dostupna 'Hrvatski narod u BiH je žrtva' HSP AS o haškoj presudi: Skandalozna i politički motivirana!

>> Tužiteljstvo traži osudu za bivše čelnike Herceg-Bosne

Gospođo Pinter, koje je vaše uporište naspram tužiteljeve teze što se tiče ujedinjenog zločinačkog pothvata pod vodstvom Franje Tuđmana u cilju stvaranja 'Velike Hrvatske'?

Naše uporište je u dokazima koje smo izveli i koji utvrđuju nepobitne činjenice da su Hrvati na poziv Franje Tuđmana izašli na referendum 1992. godine. Bez tog izlaska na referendum Bosna i Hercegovina ne bi postojala jer ne bi bila izglasana njezina samostalnost. Naše uporište je u dokazima koji ukazuju da su i Franjo Tuđman i predstavnici Hrvatske zajednice Herceg-Bosne svaki mogući sporazum koji je od međunarodne zajednice bio predstavljen eda bi se zaustavio rat bio prvi potpisan od strane Hrvata.

Nadalje, naše je uporište u činjenici da je na izborima 1990. godine pobijedio HDZ. Prema tome, ako je pobijedio HDZ u većini općina, onda je bilo logično da HDZ osnuje i vijeća općina, da ima predsjednike općina, što znači - time smo pobijali tezu o majorizaciji i kroatizaciji područja Herceg-Bosne.

Nadalje, naša je teza da Herceg-Bosna nikad nije uspostavila bilo kakve granice koje bi je omeđile...

Ona je bila zapravo unutar međunarodno priznatih granica. Recite mi, logori. Oni su de facto najteži dio ove optužnice. Koje je uporište obrane što se tiče logora?

Moram reći da se obrana generala Praljka nije bavila zatočeničkim centrima jer nismo s tim imali, odnosno on kao zapovjednik HVO-a nije imao ništa sa zatočeničkim centrima, ali rekla bih da je osnivanje zatočeničkih centara zakonito.

Jeste li ih vi negirali na sudu?

Ne, postojanje zatočeničkih centara nismo negirali i nismo negirali da su ljudi u njima doista bili. Mi smo tvrdili da su tamo bili pripadnici HVO-a koji su prešli na drugu stranu i, naravno, nismo nikad negirali da su neke osobe doživjele ružne stvari u tim logorima.

Još jedno vrlo bitno pitanje za kraj. Pravomoćna presuda za Oluju, osobito pravomoćna presuda za generala Momčila Perišića, koja je pomaknula standarde kaznenog sudovanja na ovome sudu, na koji način i može li uopće utjecati na presudu u predmetu Herceg-Bosna, osobito u odnosu na vašeg klijenta, koji je bio zapovjednik glavnog stožera HVO-a? Da ili ne?

Da. Da, može utjecati, ne znam da li baš na ovu presudu koju ćemo sutra čuti, budući je, nažalost, presuda generalu Perišiću došla malo prekasno, ako je već ranije zauzet određeni stav. Međutim, to je prva prava kaznena presuda u žalbenom predmetu.

U žalbenom znači možemo računati?

U žalbenom apsolutno.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene