Božo Petrov, predsjednik Sabora i Mosta, u razgovoru za Dnevnik Nove TV tvrdi da Andrej Plenković neće uspjeti skupiti većinu u Saboru za novu Vladu.


Ispada da ste vi još jedini Mostov dužnosnik na vlasti. Kažete da nećete podnijeti ostavku. Zašto?

Vezani članci Slika nije dostupna U nešto više od godinu dana: Gradonačelnik, potpredsjednik Vlade, predsjednik Sabora, pa saborski zastupnik Slika nije dostupna Rasplet krize u Saboru: Tko može zamijeniti Petrova?

Rekao sam da ću vrlo rado uvrstiti na dnevni red u trenutku kada to uopće dođe kao točka i kao zahtjev. Mislim da i radi javnosti i radi svega onoga što se događalo, treba se znati tko je, što je radio i zbog čega je kriv za ovaj pad Vlade. Zato ćemo i staviti prethodno na raspravu zahtjev za opozivom ministra financija.

Je li moguće da razgovarate već s nekim, možda s gospodinom Bernardićem? Takve danas informacije dolaze od gospodina Grbina.

Ne, mi ćemo napraviti ono što je pošteno. Pošteno je prema svim građanima izaći na izbore. Ali nažalost, već jučer je gospodin Plenković najavio da ima novu saborsku većinu. On je srušio Vladu, razriješio tri ministra, najavio saborsku većinu. Ja očekujem da dokaže da ima tu saborsku većinu. 

Vidite li negdje svoju političku odgovornost kada je riječ o stranačkom čelniku? Praktički u 24 sata su vam izbrisani ministri i državni tajnici. Niste slutili da se nešto takvo sprema iz HDZ-a?

Nažalost, mi smo prema našem partneru bili uvijek korektni i apsolutno sve rekli. Ja sam Andreju Plenkoviću tjedan dana prije sjednice Vlade najavio kakav je stav Mosta i očekivao da će oni to riješiti u svom dvorištu. Nakon toga u nekoliko navrata smo razgovarali, vidjeli se, čak se čuli sat vremena prije sjednice Vlade. Nažalost, naši partneri nisu tako igrali i ono što su napravili, onaj show koji su napravili na sjednici Vlade, nisu rekli Mostu. Toliko o tome koliko su njihove namjere bile iskrene.

Gospodin Grmoja je danas digao veliku prašinu. Od kud njemu informacije da poreznog nadzora nije bilo od 2007.?

Na temelju prijave koju smo mi dobili, s tom informacijom odlučili...

Prijave? Od koga?

Došla je od građana.

Gdje, u Most?

U Most.

Anonimno ili potpisano?

Došla je anonimno, ali mi pretpostavljamo iz kojeg je izvora došla. Mi smatramo da je došla iz samog Agrokora. Ono što se nažalost događa u ovom trenutku je da cijela Hrvatska zna da u Agrokoru d.d. nije bilo poreznog dubinskog nadzora od 2007. do danas...

Gospodin Linić kaže da to nije točno.

Neka gospodin Plenković izađe s dokumentacijom i kaže da to nije točno. Danas se svi bave odakle nekome informacija. Nije bitno odakle je kome došla informacija, bitno je je li ono što se govori istina ili ne. Ne želim nečiju riječ. Jer su pokazali da se ne drže riječi.

Kada ste dobili tu informaciju?

Prije tjedan dana.

Zašto ste čekali toliko dugo?

Mi smo priopćili dva dana pod sjednicu Vlade te informacije i predsjedniku Vlade.

I kako je on reagirao?

On je rekao da za to nije znao. Ali evo, budući da je tada saznao od mene, mogao je provjeriti. On je predsjednik Vlade, sve informacije može imati u roku od dva, maksimalno tri sata. Zašto nije provjerio?

Zašto mislite da to nije provjerio?

Iz razloga ako znate da u Agrokoru d.d. nije rađeno od 2007., onda od 2007., koliko se mogu sjetiti, su tri ministra iz HDZ-a. I gospodin Šuker i gospođa Dalić i gospodin Marić. Kad su istrage konačno krenule u Agrokoru, isti dan kad je iz Agrokora izašla informacija da su vrlo upitna izvješća koja su oni dobili na stol, da se mora provesti revizija, taj dan predsjednik Vlade smjenjuje dva ministra kojima su resori, koji su direktno povezani s Državnim odvjetništvom. Zbog čega? Zbog kontrole moguće štete, zbog mogućeg zataškavanja i stavljanja pod tepih. 

Kad kažete da gospodin Plenković zataškava nešto? Hoćete li podnijeti neke nove kaznene prijave?

Ja govorim da se njegovi potezi koje u ovom trenutku vuče mogu protumačiti, po meni, na takav način. Ja ću vam reći da sam pokušavao u prvom mjesecu 15 do 20 dana upozoriti partnere na vrlo tešku situaciju u gospodarstvu što se tiče Agrokora. U tom su trenutku rekli da ja hiperventiliram, da to nema veze s vezom i da se ništa ružno i tako dramatično ne događa.

Tko vam je to rekao?

Pa, predstavnici Vlade na sastanku...

Plenković ili...?

Naravno. I drugi predstavnici HDZ-a u Vladi.

Jeste li imali neke povlaštene informacije?

Nisam nikad imao povlaštene informacije. A nikada sebi ne bih dozvolio da s povlaštenim informacijama na bilo kakav način izlazim u javnost.

Kako gledate na izjavu gospodina Orepića da bi narod trebao izaći na ulice?

Mislim da su jedva dočekali da ga pokušaju za nešto optužiti. Gospodin Orepić, kad je rekao da se narod treba očitovati, mislio je na izbore, a ne na famozno preslagivanje koje sada gledamo drugi put u godini dana i bit će jednako neuspješno. Gospodin Plenković neće doći više od 75. I nažalost, to je najgora stvar koja se mogla dogoditi Hrvatskoj.

Mislite da su najrealniji izbori?

Izbori su najpošteniji prema svim građanima Republike Hrvatske. Ako će građani nagraditi HDZ i Andreja Plenkovića radi toga što je srušio Vladu, što je izazvao političku krizu i nestabilnost, radi toga što je htio, po svim ovim potezima, jedino logično zaštititi sve ono što se danas otkriva ili bi se otkrilo o Agrokoru, onda OK, ja ću poštivati volju građana. Ali smatram da se građani po tom pitanju trebaju očitovati na izborima. I to je ono što je Vlaho Orepić rekao.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju