Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zagreb i Berlin u sporu su - oko optičkih kabela.


Kancelarka Angela Merkel požalila se tijekom susreta u Berlinu predsjednici Kolindi Grabar Kitarović kako je Hrvatski telekom, koji je u vlasništvu Deutsche telekoma, zapravo ugrožen, budući da je Hrvatska objedinila svoju optičku mrežu. Dvije mreže logično znače konkurenciju pa i niže cijene usluga.

Na televiziji molila pomoć za sebe i djecu, nitko nije znao da je brutalno ubila muža

Vezani članci Kölnska katedrala, ilustracija Dvije najveće crkve u Njemačkoj protiv preporuka vlasti: "Ne želimo se odreći misa s vjernicima za Uskrs" Kolinda Grabar-Kitarović Bivša predsjednica oglasila se o navodnim Mamićevim uplatama: "Kome ove objede i lažni navodi idu u korist?"

Njemačkoj strani ipak su odgovarala vremena kada su oni bili jedini i diktirali cijenu.

Sve optičke kabele razvučene po primjerice željeznicama i autocestama širom Hrvatske Vlada je dala državnim Odašiljačima i Vezama. Oni sada preko EU fondova planiraju dodatna ulaganja od oko 700 milijuna kuna da bi brži i jeftiniji internet dopremili do svakog kućanstva. U Hrvatskom telekomu tvrde - manje bi se potrošilo ulaganjem u njihovu postojeću optičku mrežu.

Tko je jači: EU gradi granične tornjeve, Rusija doprema rakete

'Smatramo da nije potrebno graditi paralelnu infrastrukturu tamo gdje ona već postoji. HT-ov sadašnji prijedlog podrazumijeva da bi se planirani projekt realizirao sa 4 do 5 puta nižim investicijskim sredstvima i sa 5 do 6 puta nižim vremenskim rokovima', rekao je Boris Drilo, direktor Sektora za strategiju i razvoj poslovanja, Hrvatski Telekom.

HT-ovo strateško partnerstvo Vlada je ipak odbila pa optički kabeli postaju državni posao. 'Svaka infrastruktura je jedan od strateških elemenata tako da je i ovaj dio vezan uz za povećanje BDP-a i za svaki razvoj koji je isključivo vezan za širokopojasni pristup na kraju krajeva internetu. Bez obzira tko je vlasnik, bitno je samo na kraju da taj korisnik, krajnje kućanstvo ima samo taj pristup internetu', rekao je Aleksandar Golub, predsjednik Uprave OIV.

Pristup će se omogućiti svakom teleoperateru pa HT gubi dosadašnji povlašteni položaj na tržištu. No ni državi se neće dopustiti monopol tvrde regulatori.

'Činjenica je da ćemo mi kao regulatorno tijelo pratiti razvoj tržišta kako god se razvijalo u budućnosti. U slučaju bilo kakvih promjena na tržištu mi možemo promijeniti regulatorni okvir odnosno regulatorne odluke koje imamo', rekao je Domagoj Jurjević iz Hrvatske regulatrone agencije za mrežne djelatnosti.

U zaštitu interesa HT-a stala je njemačka kancelarka Angela Merkel. Internetski kabeli koji obično spajaju ljude širom svijeta za hrvatsko- njemačke odnose postali su nova prepreka.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook