Elektroničko bankarstvo, ilustracija
Elektroničko bankarstvo, ilustracija Foto: Getty Images

Zbog povećanog broja internetskih prijevara, vezanih uglavnom za prodaju rabljenih predmeta i odjeće, iz policije upozoravaju građane da ni slučajno ne navode svoj PIN ili CVV broj, kao ni bilo kakve podatke s platne kartice.


Međimurska policija traga za prevarantima koji su putem interneta oštetili nekoliko građana za više tisuća kuna.

U oba slučaja zabilježena u posljednja 24 sata na području Čakovca i Preloga, žrtve prevaranata bili su građani koji su na internetu oglasili prodaju. Prevaranti su, po istom modusu, zatražili podatke s njihovih bankovnih kartica, kako bi mogli obaviti navodnu uplatu. Skinuli su potom s njihovih računa veće svote novca.

Slika nije dostupna Četvorka na internetskoj prevari zaradila 140.000 kuna

"Građanima skrećemo pažnju da ne nasjedaju na ovaj oblik prijevare, te da za potrebe uplate na račun prilikom prodaje na internetskom oglasniku, potencijalnom kupcu nikada ne dostavljaju podatke sa platne kartice, poput PIN-a ili CVV broja, nego isključivo IBAN, odnosno broj računa.

"Kupujte samo na sigurnim stranicama, a prije nego što ostavite podatke s kartice, provjerite da li se pojavljuje simbol lokota na pretraživaču. Adresa stranice će se iz „http“ promijeniti u „https“ ukoliko je povezivanje sigurno', poručuju iz policije.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju