Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osamstotinjak inspektora

Inspektorat ugašen, a inspektori bez novih rješenja: 'Nisu ni na nebu, ni na zemlji'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stupanjem na snagu Zakona o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i drugih središnjih tijela s 1. siječnjem ukinut je Državni inspektorat, a osamstotinjak inspektora prespoređenih u pet resornih ministarstava.

Danas, prvog radnog dana Nove godine osamstotinjak inspektora nemaju rješenja za svoja radna mjesta, tvrde u Sindikatu državnih i lokalnih službenika i namještenika.

'Inspektori su ni na nebu ni na zemlji i žale nam kako ne znaju ni gdje rade ni tko su im šefovi', rekao je Hini glavni tajnik Sindikata državnih i lokalnih službenika Siniša Kuhar.

Pročitajte i ovo Iskorak u zaštiti životinja - 6 povijesni iskorak Zbog napuštanja životinje možete završiti u zatvoru: "Ljudi bi i vlastitu djecu ostavljali da nema kazne za to" Dino Goleš, Videozid: Inspekcija - 1 DRŽAVNA INSPEKCIJA Inspektori u sezoni imali pune ruke posla: Dnevnik Nove TV otkriva koji su najčešći prekršaji

Ti su ljudi, kaže, silom zakona preuzeti u resorna ministarstva, no Vlada tek u roku mjesec dana treba donijeti uredbe o unutarnjem ustroju kojim će se propisati konkretni inspekcijski poslovi, utvrditi potreban broj službenika za te poslove i slično.

Državni inspektorat uskoro prestaje postojati

Tek nakon toga slijedi usklađivanje pravilnika o unutarnjem redu odnosno sistematizaciji radnih mjesta, ističe Kuhar i dodaje da kad i ta procedura prođe i završi inspektorima se mogu izdati rješenja o rasporedu na konkretna radna mjesta.

Predsjednik Sindikata Boris Pleša uvjeren je kako Državni inspektorat uopće nije trebalo ukidati. 'Državni inspektorat koji je radio 15 godina nije trebao gasiti jer prebacivanjem inspektora u resorna ministarstva - financija, gospodarstva, poljoprivrede, turizma te rada i mirovinskog sustava, minestri postaju šefovi inspektorima i gubi se njihova neovisnost', tvrdi Pleša.

Ako se zakon već mijenjao logistika je, mišljenja je Pleša, trebala biti spremna kako bi inspektori mogli početi raditi, a ne da jutros ne znaju ni najbanalnije stvari od one gdje da sjednu do one koji im je telefonski broj. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene