Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potvrdio ministar Mrsić

Državni inspektorat uskoro prestaje postojati

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar rada i mirovinskog sustava potvrdio je da se s početkom iduće godine zatvara Državni inspektorat te da će oko 800 inspektora biti raspoređeno po ministarstvima.

Inspekcija rada i zaštite na radu od 1. siječnja iduće godine dobiva puno veće ovlasti, uključujući zatvaranje tvrtke zbog nezakonitog poslovanja, rekao je danas ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić te potvrdio kako od početka iduće godine ta inspekcija prelazi u njegovo ministarstvo.

Pročitajte i ovo Ilustracija SVE JE PRIJAVLJENO Dva napada na troje inspektora! Jednog napao investitor koji nezakonito gradi, a veterinarski inspektori još su gore prošli Slika nije dostupna Za Dnevnik Nove TV Ivana Ivanda Inspektori 'češljali' Brač: Evo što su pronašli

>> Carinska inspekcija jutros je stigla i na osječku veletržnicu

Nakon utvrđivanja prekršaja, inspektori će izdavati upozorenje poslodavcu.

U slučaju da se utvrđene nezakonitosti ne isprave u roku osam dana, kazne će biti puno veće nego sada, a kod većih nezakonitosti, moći će i zatvoriti tvrtku, izjavio je Mrsić novinarima nakon otvorenja Sajma poslova upitan za najave reorganizacije inspektorata.

To će, dodao je, uz ostalo omogućiti i novi zakon o inspekciji rada i zaštiti na radu, koji je u fazi izrade, a inspektorima će dati neovisnost i široke ovlasti.

Ocijenio je kako je inspekcija rada i zaštite na radu vrlo važna i izravno vezana uz Zakon o radu, a sadašnjom njezinom neučinkovitošću, kaže, nezadovoljni su i poslodavci i sindikati.

Inspekcija rada i zaštite na radu prelazi početkom godine u Ministarstvo rada i mirovinskog sustava nakon planiranog zatvaranja Državnog inspektorata koji je u proteklih 15 godina kao neovisno tijelo objedinjavao gospodarsku i inspekciju rada te elektroenergetske i rudarske inspektore.

Oko 800 inspektora Državnog inspektorata bit će raspoređeno po ministarstvima, a ministar rada i mirovinskog sustava Mrsić odbacuje nagađanja o značajnim uštedama, te poručuje da im je cilj bio povećanje učinkovitosti, a ne uštede.

Šuker: Očigledno svaka stranka u koaliciji želi svoj kolačić vlasti čuvati od vrha do dna

HDZ-ov saborski zastupnik i nekadašnji ministar financija Ivan Šuker u izjavi za Novu TV kaže da u ukidanju Državnog inspektorata vidi političku pozadinu.

'Da je to netko napravio na početku mandata, onda bi čovjek još razumio. Međutim, sada to vodi samo jednom zaključku - da očigledno svaka stranka u koaliciji onaj dio kolačića u raspodjeli vlasti naprosto želi kontrolirati od vrha do dna i to je vjerojatno idejni razlog zašto ukidaju Državni inspektorat. Jer ako u ovom trenutku ukidate nešto, stvarate nešto drugo, pitanje je koliko će vremena proći da se to uhoda, a to znači automatski daleko manju efikasnost u radu', tvrdi Šuker. (D.M./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene