Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Odbor za referendum o NATO-u predstavio je inicijativu za prikupljanje deset posto potpisa potpore birača kako bi se zatražilo raspisivanje referenduma o članstvu Hrvatske u NATO-u.


'Inicijativa je nepristrana i ne izjašnjava se ni 'za' ni 'protiv' ulaska u NATO', naglasila je glasnogovornica Odbora Lana Vego istaknuvši kako je jedini interes Odbora raspisivanje referenduma.

Vezani članci Vježba Swift Response 19 (Foto: M.Karačić, V.Jovanovac, S.Proučil (HV)) - 1 Pogledajte snimku zračnog desanta, više od 600 padobranaca iskočilo na područje Udbine Slika nije dostupna Odbor za Ustav: Neka Ustavni sud utvrdi koliko je 10 posto birača

Odbor je osnovan 25. veljače, a pripreme se obavljaju pod sloganom 'Odluka narodu - NATO na referendum!'.

'Referendumsko pitanje kojim će se tražiti raspisivanje referenduma glasi: Jeste li za to da Hrvatska postane članica Organizacije Sjevernoatlantskog ugovora (NATO)?', rekla je Vego, dodavši kako će se potpisi početi prikupljati potkraj ožujka ili u početku travnja, odnosno uoči summita NATO-a u Bukureštu na kojem se očekuje da će Hrvatska biti službeno pozvana u članstvo u tome savezu.

Odbor se poziva na članak 86. stavak 3 Ustava, po kojem se referendum obvezno raspisuje ako to zatraži deset posto birača, a potpisi će se prikupljati u cijeloj Hrvatskoj na štandovima.

O razlozima osnivanja Odbora govorio je glasnogovornik Odbora Aleksandar Hatzivelkos, istaknuvši kako je učlanjenje u NATO bitna strateška odluka te Odbor smatra da 'o tako bitnu pitanju trebaju odlučiti građani na referendumu'. Većina građana - po anketama u zadnjih šest mjeseci više od 70 posto - želi održavanje referenduma o NATO-u, bez obzira jesu li za ili protiv članstva, dodao je.

Raspisivanje referenduma otvorilo bi i prostor za kvalitetnu javnu raspravu o članstvu u NATO-u i ljudi bi bili upućeni u to pitanje, a to trenutačno nije slučaj, ustvrdio je Hatzivelkos.

Ankete koje se o tom pitanju provode 'nisu mjerilo i uporište za donošenje tako važne odluke', jer se postotak potpore, odnosno protivljenja članstvu stalno mijenja, dodao je, ocijenivši kako je referendum 'jedini pravi način da se utvrdi kakva je potpora članstvu u NATO-u'.

Odbor, koji se financira isključivo donacijama, podupiru različite skupine koje ne dijele jednako mišljenje o članstvu u NATO, a zajedničko im je zalaganje za raspisivanje referenduma (20-ak nevladinih udruga, pojedine izvanparlamentarne stranke, studentske organizacije i ad-hoc organizirane skupine).

Na novinarski upit o reakcijama parlamentarnih stranaka Hatzivelkos je, rekavši da još nije bilo službenog odgovora, pozvao sve stranke da ih podupru, posebice one koje su u predizborno vrijeme zagovarale referendum - SDP, HSS, HSLS.