Znamo da nas je iz godine u godinu sve manje, a sada je omjer rođenih i umrlih u velikom minusu. Prema posljednjim podacima Zavoda za statistiku, prošle godine u prirodnom smo padu od 20.721 osobe. Morat ćemo biti itekako kreativni u smišljanju novih mjera želimo li promijeniti negativne trendove.

Galerija Vili Bassanese Dječji vrtuljak iznad kreveta Majka s djetetom, ilustracija +0 Stjepan Šterc

Još jedno dijete najveća je želja Ivani i njezinu suprugu. Prolaze postupak medicinski potpomognute oplodnje.

Vezani članci Dječji vrtić Smješko na Viru (Foto: Dnevnik.hr) Maleni otok postao je hrvatski centar baby booma: Za peto dijete daju gotovo 200 tisuća kuna! Vrtić (Foto: Dnevnik.hr) Raste zaposlenost, rađa se više djece: Roditelji u ovom slavonskom gradiću dječji vrtić plaćaju - nula kuna

"Iscrpljujuće je i financijski je teško, postoje lijekovi koji nam trebaju za koje izdvajamo oko dvije tisuće kuna mjesečno. Ako idete o svom trošku, izdvojit ćete nekih 20.000 kuna", rekla je Ivana Sertić iz Siska.

Grad Osijek odlučio je pomoći svojim građanima. Financijski će podupirati parove koji se odluče na medicinski potpomognutu oplodnju.

"Mislim da bi to bila idealna prilika za određene parove koji se bore s neplodnošću", dodala je Serić.

Mjeru podržavaju i demografi.

"Bilo je pitanje vremena kad će se to početi poticati. Nije nama sad pitanje tu svjetonazorsko, političko, religijsko ili neko drugo, nego je to jednostavno pitanje opstanka", kaže demograf Stjepan Šterc.

Jedna od popularnih lokalnih mjera jest naknada za rođenje djeteta. Hrvatski je rekorder u visini naknada Općina Sali na Dugom otoku. Za svako novorođeno dijete tamo roditelji dobivaju 60.000 kuna. Mjere su urodile plodom.

"Prije nekoliko godina u prvi razred upisana su dva učenika, a sada se rađa desetak djece godišnje", govori Zoran Morović, načelnik Općine Sali.

Besplatan vrtić za sve omogućio je i grad Umag te roditelji, poput Federicije Pujas, kažu kako im je to veliko financijsko olakšanje.

"Za svako dijete odvajamo oko 3000 kuna mjesečno, što nam omogućava da postignemo najbolje pedagoške i prostorne standarde, po čemu smo iznad prosjeka Europe", kaže Vili Bassanese, gradonačelnik Umaga.

Zato im se broj stanovnika povećao za oko 3000. No, demografi ističu - pravi rezultati u cijeloj državi vidjet će se tek kad se slože mjere s lokalne i nacionalne razine.

"To moramo zahvatiti ozbiljnije, sve skupa staviti u temelje gospodarskog razvitka zemlje i donositi komplementarne mjere", govori Šterc.

Krajnje je vrijeme, kažu, da se ova problematika stavi u središte zbivanja, dok nas još ima. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju