Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POST-COVID PROGRAM

Korona bi ovom području mogla donijeti - gospodarski oporavak: "To je nešto što se izrazito traži, vidimo u promociji koliko nam to pomaže"

Aktualno Galerija Liječnica pomaže pacijentici, ilustracija Liječnica pomaže pacijentici, ilustracija Foto: DNEVNIK.hr Terapije pacijenata u Thalassotherapiji, Opatija - 2 Terapije pacijenata u Thalassotherapiji, Opatija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Terapije pacijenata u Thalassotherapiji, Opatija - 1 Terapije pacijenata u Thalassotherapiji, Opatija - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Opatija Galerija 1/4 >>
U oporavku pacijenata od posljedica korone turistički i zdravstveni djelatnici s Kvarnera vide svoju priliku za oporavak gospodarstva. Oko sedamdeset članica Klastera zdravstvenog turizma Primorsko-goranske županije spremno je za bivše COVID bolesnike iz Hrvatske i svijeta.

Pacijentima u opatijskoj Thalassotherapiji uskoro bi se na oporavku mogli pridružiti i pacijenti koji su preboljeli koronu i osjećaju posljedice bolesti.

Pročitajte i ovo Neiskorišteni potencijal zdravstvenog turizma (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Najbrže rastuća grana Potencijal koji samo trebamo znati dobro iskoristiti: Odabiru nas iz cijelog svijeta Zdravstveni turizam (Foto: Dnevnik.hr) - 1 mamimo jeftinom ali kvalitetnom uslugom Hrvatske klinike privlače turiste iz cijelog svijeta, a Zagreb istražuje kako dograbiti još više zdravstvenih turista

"Namjeravamo putem personaliziranog pristupa svakom pacijentu dati individualni tretman", rekla je Ivona Vranković, fizikalna terapeutkinja.

Znanstvenici još istražuju koje sve posljedice korona može ostaviti na ljudski organizam.

"Sama simptomatologija je jako jako različita od respiratornih tegoba. Neki od najčešćih su otežano disanje, pritisak u grudima, bol u grudima, do glavobolje, nesanice, tegoba s probavom", govori prof. dr. sc. Igor Barković, voditelj post-COVID odjela KBC-a Rijeka.

Osim fizičkih vježbi pacijentima dobro dođu i vježbe disanja.

"Vježbama disanja te općenito povećanjem tjelesne aktivnosti i poboljšanjem njihova funkcionalnog kapaciteta i kapaciteta pluća pomoći ćemo im da se što prije oporave", kaže Vranković

S obzirom na blizinu Slovenije, Italije, Austrije i Njemačke kvarnerski liječnici i turistički djelatnici nadaju se da će ponudu post-COVID oporavka prepoznati mnogi pacijenti iz Hrvatske i inozemstva.

"Klinike su pripremile post-COVID program jer to je nešto što se izrazito traži i mi vidimo u promociji koliko nam to pomaže", rekla je Irena Peršić Živadinov, direktorica TZ-a Kvarner.

Oporavak traje oko tri tjedna, a osim terapije pacijentima turistima nudit će se i druge usluge u opatijskim hotelima.

"Mi nudimo wellness sadržaje, što vjerujem da će gostima koji su na oporavku služiti. Isto tako nudimo i vrhunski restoran i ostale sadržaje, čime se trudimo privući goste", govori Davor Kapetanović, direktor hotela.

Selce, Crikvenica, Opatija, Lošinj neka su od mjesta s poznatim lječilištima čija tradicija seže desetljećima unatrag.

"Ova regija čini gotovo petinu turističkog prometa Republike Hrvatske i daje veliki doprinos u zdravstvenom turističkom proizvodu Republike Hrvatske", kaže Viktor Peršić, ravnatelj Thalassotherapije Opatija.

Zdravstveni i turistički djelatnici Kvarnera nadaju se da će se uskoro bar dio Europljana odlučiti za oporavak od korone na sjevernom Jadranu. Tako bi zdravstveni oporavak mogao postati i gospodarski oporavak.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene