Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nagovještaji nove recesije?

Dionice, zlato, nekretnine, kriptovalute... Ako ste stavili nešto novca sa strane, evo u što se danas najviše isplati uložiti

Zlatne poluge (Guliver/Thinkstock)
Zlatne poluge (Guliver/Thinkstock)
Aktualno Galerija Anita Pavković, prodekanica Ekonomskog fakulteta u Zagrebu (Printscreen Informer) Anita Pavković, prodekanica Ekonomskog fakulteta u Zagrebu (Printscreen Informer) Zlatne poluge (Guliver/Thinkstock) Zlatne poluge (Guliver/Thinkstock) Saša Ivanović, financijski analitičar (Printscreen Informer) Saša Ivanović, financijski analitičar (Printscreen Informer) Ulaganje u nekretnine (Printscreen informer) Ulaganje u nekretnine (Printscreen informer) +2 Zlato (Printscreen Informer) Galerija 1/7 >>
Uoči treće godišnjice emitiranja, u stotoj emisiji Informera pokrenuta je rubrika Moj novac. U njoj će se pričati o svim aspektima štednje, dugova, kredita, dakle upravljanja novcem. Rubriku je otvorila vedrija tema – u što uložiti novac, ali i zašto kod ulaganja biti oprezan.

Skupocjeni oldtimeri, nakit, dionice, kriptovalute – na vama je odluka u što ćete uložiti vlastiti novac. Tržište nikada nije posve sigurno, no ipak postoje neke stvari u koje je sigurnije uložiti od drugih.

"Moglo bi se navesti zlato kao neka likvidna imovina, djeljiva imovina, imovina lagana za transport, ali i ona je podložna volatilnosti cijena. Recimo središnje banke su se rješavale rezervi zlata", ističe Anita Pavković, prodekanica Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 6 financijska osobnost Štediša, rasipnik ili kockar: Otkrijte koji ste od ovih 7 tipova i što to znači Štednja, ilustracija (Foto: Getty Images) Rast depozita Otkrivamo koliko su Hrvati uštedjeli u pandemiji i koje su regije najviše "ušparale": "Lani sam manje potrošio, tko zna što će biti sljedeće godine"

Zlatne poluge (Guliver/Thinkstock) Anita Pavković, prodekanica Ekonomskog fakulteta u Zagrebu (Printscreen Informer)

To je recimo učinila i Hrvatska narodna banka za vrijeme guvernera Rohatinskog uz objašnjenje da HNB nije zaštićen u slučaju pada cijene zlata. Mnogo je lakše rasipati nego stjecati. No, ako ste već stekli neku ušteđevinu i imate viška za uložiti, što zvuči malo nevjerojatno u našim uvjetima, evo čemu da se okrenete.

"Trenutno su, a i inače dionički indeksi vrlo interesantni za naše hrvatske ulagače zbog velikih prinosa. Naš ovdje indeks nikako nije zaživio od 2009. do danas. Ono što očekujem i što su analitičari izanalizirali svakako je zlato. Imali smo zanimljivu situaciju prošle godine kada je zlato raslo oko 14,15 posto dok su i dionice rasle", pojašnjava Saša Ivanović, financijski analitičar.

Ovaj je stručnjak mišljenja kako veliki investitori, koji igraju na sigurno, polažu sve nade, drugim riječima novce, u zlato što je, tvrdi naš sugovornik, nagovještaj nove recesije.

"Kada gledamo cjelokupnu situaciju imamo nevjerojatan rast, jedan od najvećih rasta u povijesti dionica i dioničkih indeksa od 2009. pa moramo očekivati jedan pad, moramo očekivati korekciju", kaže Ivanović.

Sve što naglo raste može i naglo pasti. Hoće li takav slučaj biti i s kriptovalutama koje neki nazivaju i digitalnim zlatom? Smiješila im se blistava budućnost do prije mjesec dana kada su stigli do svojih crnih dana.

"Kriptovalute su hype koji će zastati"

"Što se tiče kriptovaluta mislim da će ovaj veliki hype zastati. Razlog ovom velikom rastu je to neko nepovjerenje koje ljudi imaju prema bankarskom sektoru našli su u kriptovaltama, ali po mom mišljenju to nije rješenje," smatra Saša Ivanović.

Zlatne poluge (Guliver/Thinkstock) Saša Ivanović, financijski analitičar (Printscreen Informer)

Neki su analitičari mišljenja kako si ni jedan ozbiljan ulagač ne može dopustiti tako velike oscilacije koje se vežu uz kriptovalute.

"Postoji nešto što je u našoj tradiciji, postoji nešto što je dio suvremenih inovacija, postoji i financijska kriza koja je osvijestila mnoge ulagače koji su čak podizali kredite da bi uložili u nešto. Dogodilo se to da su neki izgubili čak 70, 80 posto uloženih sredstava stoga je pozitivan učinak krize da su se neki ulagatelji i osvijestili da se to može dogoditi", pojašnjava Anita Pavković.

Međutim, što je sigurno, sigurno je.

"U Hrvatskoj ima dosta depozita u bankama. To je jako dobro jer su deponenti iako ostvaruju nisku razinu prinosa koja teži ka nuli ipak osigurani. U slučaju propadanja banke oni će biti obeštećeni u iznosu do sto tisuća eura kao što je u cijeloj EU", ističe Pavković.

Poznata je ona: nije sve u novcu, nešto je i u nekretninama. No, i cijene nekretnina podložne su kriznim nepogodama. Dakle ne postoji ulaganje koje zasigurno jamči dobit.

Zlatne poluge (Guliver/Thinkstock) Ulaganje u nekretnine (Printscreen informer)

"Svaka investicija treba biti s novcem koji je investitor spreman izgubiti. Ništa nije dovoljno sigurno da bi se dizao kredit ili da bi se investitor dodatno zadužio da bi napravio nešto. Takvu investiciju ja osobno ne mogu sugerirati", zaključuje financijski analitičar Saša Ivanović.

Razumnome dosta.

Emisiju Informer pogledajte besplatno na novatv.hr.


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene