Obavijesti Pretražite Navigacija
Prva procjena

Inflacija u ožujku 10,6 posto: Tri kategorije proizvoda poskupjele su najviše

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, prema prvoj procjeni u ožujku su u odnosu na ožujak prošle godine u prosjeku više za 10,6 posto, dok su u odnosu na veljaču u prosjeku više za 0,8 posto, objavio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS).

Inflacija je oslabjela četvrti mjesec zaredom na godišnjoj razini, s obzirom na to da su potrošačke cijene u studenom prošle godine bile veće za 13,5 posto, u prosincu je godišnja inflacija bila veća od 13 posto, 12,7 u siječnju i 11,9 posto u veljači.

Pročitajte i ovo Ilustracija ZAŠTITA MALIH PROIZVOĐAČA Poskupljuje namirnica koju većina koristi: "Najjeftinija voda skuplja je od našeg proizvoda"

Promatrano prema glavnim komponentama indeksa (posebnim agregatima), hrana, piće i duhan u odnosu na lanjski ožujak poskupjeli su za 15,3 posto, industrijski neprehrambeni proizvodi bez energije 9,3 posto, usluge 8,2 te energija 7,5 posto.

Pročitajte i ovo Ilustracija Osnovne namirnice Dvije vrste mesa skinute s liste, treća osvanula: Pogledajte koliko će koštati ulje, mlijeko, brašno, pile...

Na mjesečnoj razini rast cijena procijenjen je za industrijske neprehrambene proizvode bez energije za 2,2 posto, hranu, piće i duhan za jedan posto i usluge, za 0,2 posto. Istodobno, prema prvoj procjeni energija je u odnosu na veljaču pojeftinila za 0,7 posto.

Konačni podaci indeksa potrošačkih cijena u ožujku 2023. prema klasifikaciji ECOICOP (klasifikacija individualne potrošnje prema namjeni - European Classification of Individual Consumption according to Purpose) objavljuju se 17. travnja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene