Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Eurozona u raljama inflacije

Snažna poskupljenja: Hrvatska po rastu cijena gotovo dvostruko iznad prosjeka!

Podaci Eurostata za svibanj pokazuju prvi rast inflacije od prošle godine, a Hrvatska je ponovno iznad prosjeka

Inflacija u eurozoni ubrzala je u svibnju prvi puta od kraja prošle godine, odražavajući snažnije poskupljenje usluga i hrane, pokazali su u petak izračuni europskog statističkog ureda, a Hrvatska je rastom cijena ponovo bila gotovo dvostruko iznad prosjeka.

U svibnju je godišnja stopa inflacije u eurozoni, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), iznosila 2,6 posto, izračunali su statističari. U travnju iznosila je 2,4 posto.

Eurostatova procjena pokazuje da je rast cijena u zoni primjene zajedničke europske valute u svibnju ubrzao prvi puta od prosinca prošle godine. Na mjesečnoj razini cijene su u svibnju porasle za 0,2 posto, nakon 0,6-postotnog povećanja u prethodnom mjesecu.

Pročitajte i ovo Sabornica Oporba upozorila Rasprava u Saboru: "Jedno je izrazito nepristojno - gdje je on?"

Najviše su u svibnju na godišnjoj razini poskupjele usluge, za 4,1 posto, snažnije nego u prethodnom mjesecu kada su im cijene u prosjeku porasle za 3,7 posto.

Još je izrazitije ubrzao rast cijena svježe hrane, s 1,2 na 1,8 posto. Još u ožujku bila je pojeftinila prvi puta od lipnja 2021. godine, i to za blagih 0,5 posto. Ponovo je poskupjela i energija, prvi puta od travnja prošle godine, za blagih 0,3 posto.

Kada se isključe energija i svježa hrana, godišnja stopa inflacije u eurozoni iznosila je u svibnju 2,9 posto i bila je viša za 0,1 postotni bod nego u travnju.

Hrvatska iznad 'četvorke'

Najviše su u svibnju na godišnjoj razini porasle cijene u Belgiji, za 4,9 posto, pokazuje Eurostatovo izvješće.

Slijedi Hrvatska s rastom potrošačkih cijena, mjerenih HICP-om, za 4,3 posto u odnosu na prošlogodišnji svibanj, izračunao je Eurostat. U travnju uvećane su za 4,7 posto. U prošlogodišnjem svibnju godišnja stopa inflacije mjerena HICP-om iznosila je u Hrvatskoj 8,3 posto. Na mjesečnoj razini cijene mjerene HICP-om porasle su u Hrvatskoj u svibnju za 0,2 posto, nakon 1-postotnog skoka u prethodnom mjesecu.

Indeks potrošačkih cijena Državnog zavoda za statistiku pokazuje pak da su cijene u Hrvatskoj u svibnju porasle za 3,3 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec. Na mjesečnoj razini uvećane su po DZS-u za 0,1 posto.

Pročitajte i ovo Nove cijene goriva Vrijede od ponoći Vlada objavila nove cijene goriva: Stigle dobre vijesti za vozače

U skupini zemalja eurozone s najizrazitijim rastom potrošačkih cijena u svibnju, mjerenih HICP-om, slijede Portugal i Španjolska sa stopom inflacije od 3,9 odnosno 3,8 posto.

Najblaži rast cijena bilježile su pak Latvija i Finska, za 0,2 odnosno za 0,5 posto u odnosu na prošlogodišnji svibanj, pokazuju Eurostatove tablice.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene